Omgeving moet alarm slaan bij burn-out

Burn-out is beroepsziekte nummer 1 momenteel in Nederland, maar onder boomkwekers lijkt het relatief weinig voor te komen. Niet omdat het er niet is, maar omdat het niet wordt gesignaleerd verwachten bedrijfsconsultants. Het is daarom aan de omgeving om hierop alert te zijn en aan de bel te trekken als de stress bij een ondernemer te hoog oploopt.

De werkdruk in de boomkwekerij is hoog, vooral in het hoogseizoen. En die hoge werkdruk kan zorgen voor stress. Vooral als er geen zicht is op een oplossing of einde aan de drukke periode. Stress bij kwekers wordt volgens consultants zelden veroorzaakt door het werk op de kwekerij, maar de werkdruk op de kwekerij in combinatie met financiële problemen, ziekte in de omgeving of zorgen over privéaangelegenheden. Ook bedrijfsovername, al dan niet door eigen kinderen, wordt door consultants genoemd als stressveroorzaker.

Als stress kwekers boven het hoofd groeit en ze de situatie niet meer overzien, ligt overspannenheid of een burn-out op de loer. Kenmerken zijn slecht slapen, concentratieproblemen, terugtrekken en helemaal in het werk storten, stemmingswisselingen en onevenredig heftig reageren op relatief onbenullige voorvallen. Mochten een partner of zakencompagnon deze signalen herkennen, is het zaak dit te signaleren zodat er actie kan worden ondernomen. De persoon om wie het gaat, herkent deze signalen echter meestal niet of te laat, daarom menen consultants dat hier een belangrijke taak voor de directe omgeving ligt. Hoe tijdiger er wordt ingegrepen bij oplopende stress, des te makkelijker is een oplossing. Bij tijdig signaleren kan het aanpassen van het werkpatroon, het zoeken van ontspanning of het aangaan van een gesprek vaak al lucht scheppen in de situatie.

Lees in De Boomkwekerij 25/26 meer over het stress in de boomkwekerij en ervaringen van kwekers.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties