De Boomkwekerij Nieuws Omzet bos- en haagplantsoen blijft stijgen

Omzet bos- en haagplantsoen blijft stijgen

0

Bedrijven met bos- en haagplantsoen hebben afgelopen najaar alweer een hogere omzet geboekt, zo blijkt uit de nieuwste sectorupdate van Van Oers Agro.

Het Zundertse accountantsbureau berekende dat de omzet per hectare bos- en haagplantsoen met gemiddeld 20% is toegenomen, voor het tweede jaar op rij. Van Oers ziet de groei met name bij kleine (0-15 ha) en middelgrote (15-25 ha) bedrijven. De groei bij grote bedrijven (meer dan 25 ha) stabiliseert volgens het bureau; in het najaar ging het om gemiddeld 10%.

De arbeidskosten van kleine en grote bedrijven dalen per hectare, maar bij middelgrote bedrijven ziet Van Oers juist een stijging van 30%. Volgens het bureau ziet het knelpunt met name in de beschikbare hoeveelheid arbeid. De schaarste op de arbeidsmarkt zal dit jaar verder toenemen, waarmee ook de betaalbaarheid in gevaar komt, waarschuwt Van Oers.

Vervangingsinvesteringen

Door de verbeterde bedrijfsresultaten zijn vervangingsinvesteringen beter mogelijk. Volgens Van Oers zetten met name middelgrote en grote bedrijven hierop in. Door de droogte heeft ongeveer de helft van de bedrijven vorig jaar geïnvesteerd in (betere) watervoorziening.

Foto: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar