Tuin en Landschap nieuws Ondanks regen blijft neerslagtekort verder oplopen

Ondanks regen blijft neerslagtekort verder oplopen

0

De afgelopen dagen is er flink wat regen gevallen, op sommige plekken zelfs meer dan 50 mm. Toch staat het neerslagtekort half juni nog steeds boven dat van 1976 op hetzelfde moment.

Flinke buien trokken afgelopen weekend over Nederland, met name in het zuiden en oosten viel veel regen. In Gelderland, Drenthe en Overijssel viel lokaal veel neerslag met ondergelopen straten tot gevolg.

Verwachting

Toch blijft het neerslagtekort met 167 mm boven dat van 2018 op hetzelfde tijdstip en zelfs boven het recordjaar 1976. In de 15-daagse verwachting zit wel mogelijk wat meer neerslag en kan het tekort iets teruglopen. Maar toch geeft de grafiek van het KNMI aan dat het ook verder kan stijgen naar 180 mm.

Ook landelijk gezien is duidelijk waarneembaar waar het neerslagtekort het grootste is. Met name Zeeland en een strook van Utrecht, Gelderland tot Brabant is inmiddels kurkdroog. De rest van het land is gemiddeld ook zeer droog. Behalve de landbouw lijdt ook de natuur hier onder. Daarnaast roepen waterbedrijven op om zuinig te zijn met water en geen tuinen te besproeien.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar