De Boomkwekerij Nieuws Onderhandelingsresultaat Royal FloraHolland en vakbonden

Onderhandelingsresultaat Royal FloraHolland en vakbonden

0

Royal FloraHolland en de vakbonden CNV en FNV hebben na tien onderhandelingsronden een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao en pensioenregeling. FNV zegt niet tevreden te zijn over het loonbod. CNV noemt het het maximaal haalbare.

Het resultaat behelst een nieuwe cao met een looptijd van drie jaar. Verdeeld over die periode, die ingaat per 1 januari, krijgen de werknemers van de veiling een loonsverhoging van 7,5% en 1,5% in pensioen. Vanaf 1 januari krijgen werknemers er 1,5% bij, per 1 juli 2019 1%, per 1 juli 2020 2,5% en vanaf 1 maart 2021 2,5%. In december van dit jaar krijgen werknemers die per 1 januari 2018 of eerder in dienst zijn eenmalig €100,- uitgekeerd.

Wat de duurzame inzetbaarheid van werknemers betreft komt er vanaf 1 juli 2019 een 80-90-100 regeling. Voor het bereiken van de aow-leeftijd krijgen medewerkers, die minimaal tien jaar werkzaam zijn bij RFH, de mogelijkheid om 80% te werken tegen 90% van het loon en met 100% pensioen. Er komt daarnaast onder meer een verruimde opleidingsregeling.

Verder gaan nieuwe medewerkers en uitzendkrachten in de laagste aanloop-salarisschaal bij een goede/excellente beoordeling acht maanden na de aanvang van uitzendarbeid bij RFH over naar de vakvolwassen-schaal 10. Bovendien wordt geïnvesteerd in opleidingen/ondersteuning ter bevordering van duurzame inzetbaarheid. De ORT regeling wijzigt ook. Tevens komt er vanaf 1 januari 2020 een nieuwe pensioenregeling.

Royal FloraHolland-woordvoerder Michel van Schie zegt dat de veiling blij is met het onderhandelingsresultaat. De veiling organiseert in de week van 7 januari met de vakbonden bijeenkomsten waarin het resultaat door de bonden wordt toegelicht.

FNV-onderhandelaar Jeroen Brandenburg spreekt over een moeizaam onderhandelingsresultaat na tien overlegrondes. „De bonden zullen het neutraal voorleggen aan de leden, omdat we niet tevreden zijn over het loonbod. Maar als totaalpakket met de pensioenregeling en de onregelmatigheidstoeslag kunnen we het onze leden uitleggen.”

Na lang nadenken antwoordt CNV- onderhandelaar Kitty Huntjens dat ze tevreden is met het onderhandelingsresultaat.  „Ik zeg niet volmondig ‘ja’, maar er ligt wel een resultaat dat staat. We hebben er hard voor moeten werken. We hebben heel veel moeten onderhandelen. Het loon en seniorenregeling zijn belangrijke punten en die hebben veel tijd gevraagd.”

Huntjens heeft wel het idee dat het resultaat dat er ligt het maximaal haalbare is. „Ik heb niet het idee dat we iets hebben laten liggen. Er is niet iets dat verstopt is dat wij niet gezien hebben.”

Reageer op dit artikel

avatar