Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen CDA aan kop in land- en tuinbouw, VVD levert in

  CDA aan kop in land- en tuinbouw, VVD levert in

  0

  Onder kiezers in de land- en tuinbouw gaat het CDA aan kop, blijkt uit een peiling van marktonderzoeksbureau AgriDirect en Nieuwe Oogst. Van de zeshonderd ondervraagde agrariërs zegt 41,1% op het CDA te gaan stemmen. Het vertrouwen in de VVD is gedaald. De liberalen komen in de peiling uit op een kwart van de agrarische stemmen, terwijl dat bij de verkiezingen in 2012 nog 38,2% was.

  Van de 28 politieke partijen die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart, krijgen vijf partijen de meeste steun vanuit de land- en tuinbouw. Het gaat om: CDA, VVD, SGP, PVV en ChristenUnie. Het CDA kan rekenen op de meeste agrarische stemmen vanuit West-Nederland. Daar is 48,3% van de agrariërs van plan om CDA te stemmen. De minste bijval komt vanuit het zuiden (36,2%). Als er een vergelijking wordt gemaakt in sectoren, dan zijn het de varkens- en pluimveehouders die het meest kiezen voor het CDA (45,0%).

  De VVD krijgt de meeste stemmen vanuit Oost-Nederland (27,1%) en de akkerbouw (26,0%). De meeste stemmers heeft de VVD verloren aan CDA en SGP. De ontwikkeling in stemgedrag toont dat de SGP al enkele verkiezingen op rij meer agrarische stemmen werft. Dit jaar kan SGP rekenen op 17,2% van de agrarische stemmen. Vanuit de varkens- en pluimveesector mag de SGP de meeste stemmen verwachten (20,7%), binnen de akkerbouw de minste (12,7%).

  Ook de PVV ziet het stemgedrag in positieve zin ontwikkelen. Waar in 2012 het percentage PVV-stemmers onder boeren en tuinders afnam (2,3%), mag de PVV dit jaar rekenen op 8,7% van de boerenstemmen. De populariteit van de PVV is het hoogst onder akkerbouwers (9,9%). Varkens- en pluimveehouders hebben het minste vertrouwen in de partij van Geert Wilders (4,0%).