Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Werkgevers hekelen schrappen subsidie voor geschillencommissies

  Werkgevers hekelen schrappen subsidie voor geschillencommissies

  0

  VNO-NCW en MKB-Nederland tekenen bezwaar aan tegen de bezuiniging op geschillencommissies. In de nieuwe begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt een streep gehaald door de subsidie voor geschillencommissies.

  De ondernemingsorganisaties vrezen dat het wegvallen van de subsidie het einde van de geschillencommies voor consumentenzaken betekent. Zonder overheidsbijdrage worden geschillencommissies onbetaalbaar voor brancheorganisaties, wat zal leiden tot een ‘domino van opzeggingen’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Voor de groensector is er de Geschillencommissie Groen. Ook zijn er onder meer geschillencommissies voor Energie en Water.

  Laagdrempelig
  „Dankzij de 83 geschillencommissies kent Nederland het beste stelsel van alternatieve geschillenbeslechting ter wereld; laagdrempelig, onafhankelijk en met hoge kwaliteit. Hierdoor wordt de rechtspraak minder belast en weet de consument zich goed beschermd. In de nieuwe begroting draait het ministerie het stelsel van geschillencommissies de nek om met een bezuiniging van ruim €1 miljoen.”

  Schijnbezuiniging
  Het bedrijfsleven draagt op vrijwillige basis jaarlijks zo’n €4 miljoen bij aan de kosten van de geschillencommissies. De overheid neemt nu ruim €1 miljoen voor haar rekening. Het verdwijnen van de geschillencommissies, die bindende uitspraken doen, staat volgens VNO-NCW en MKB-Nederland haaks op het kabinetsbeleid om problemen buiten de rechtszaal om op te lossen en zo een hoge mate van consumentenbescherming te bieden. De bezuiniging is daarmee ook een schijnbezuiniging, omdat het leidt tot hogere kosten voor de rechtspraak.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar