Onderzoek naar alternatieven metam-natrium

Op initiatief van LTO en de KAVB heeft de agrarische sector een plan gemaakt voor het doorontwikkelen van alternatieven van metam-natrium. Er zal onderzoek komen naar biologische grondontsmetting, maar er wordt ook gekeken hoe besmetting van aaltjes kan worden voorkomen.

Het plan van de sector is erop gericht dat er binnen een termijn van twee jaar alternatieven zijn voor het grondontsmettingsmiddel metam-natrium. De sector zal hiervoor verschillende onderzoeksvoorstellen indienen bij de overheid onder het topsectorenbeleid. Het bedrijfsleven zal zelf moeten betalen voor de onderzoeken, maar via topsectoren vraagt zij de overheid om mee te betalen aan de onderzoeken.

Eén van de onderzoeken zal zich richten op het luchtdicht afdekken van de grond, omdat dit voor verschillende alternatieven essentieel is. Voor de bodem wordt ingezet op biologische grondontsmetting, zoals inundatie en de inzet van bacteriën en organische restproducten.
Ook wordt gezocht naar preventieve maatregelen om besmetting te voorkomen. Bemonsteren van de bodem, stimuleren van biodiversiteit en het gebruik van ontsmet plantmateriaal zijn mogelijkheden om besmetting te voorkomen of te verminderen.

Vooralsnog zijn er echter geen alternatieven. Mogelijk kan de teelt van Tagetes volgend jaar wel een oplossing bieden als deze als vergroeningsmaatregel kan worden ingezet. Voor urgente problemen is het gebruik van chemische ontsmetting vooralsnog onmisbaar. LTO ziet de inzet van metam-natrium als laatste redmiddel, maar ze hoopt dat met de herbeoordeling van het Ctgb het middel in augustus wel weer beschikbaar komt voor de gevallen die echt afhankelijk zijn van het grondontsmettingsmiddel.