‘Onderzoek naar fipronilgebruik kweker in afrondende fase’

Het onderzoek naar een kweker die eerder dit jaar het illegale middel fipronil heeft gebruikt, is in een afrondende fase. Dat zegt het Openbaar Ministerie tegen het Brabants Dagblad. Eerder maakte dit vakblad in De Boomkwekerij van 13 september melding van deze zaak.

De zaak kwam aan het licht doordat deze zomer in de omgeving van Biezenmortel honderdduizenden bijen van imkers plotseling dood werden gevonden. De NVWA heeft daarop invallen gedaan bij de kweker en bij andere bedrijven.

Volgens het functioneel parket van het OM, dat zich toelegt op onder meer milieucriminaliteit, is de zaak in een afrondende fase. In 2016 ging ook al eens een kweker in de fout met fipronil. Die zaak leidde toen niet tot strafvervolging. Dit was nog voordat fipronil landelijke bekendheid kreeg als gevolg van de crisis met de besmette fipronileieren.

Imago van de sector

In De Boomkwekerij nr. 19 van 13 september reageerde Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen dan ook stellig: „Dit kan alleen maar schade brengen aan het imago van de sector.”

Raaijmakers stelde dat hij blij was dat de NVWA snel de bron van de besmetting had gevonden. „Zo is duidelijk dat het hier om een enkel individu gaat en niet om een sector die massaal de fout in gaat zoals indertijd bij de kippen het geval was met fipronil.”

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties