Onkruid de baas blijven

Aanpassen, oriënteren, verkennen, plannen en tijd maken. Onkruid de baas ­blijven is mogelijk, maar het stelt kwekers keer op keer voor nieuwe uitdagingen. De omvang van het middelenpakket is momenteel vrij stabiel, maar de mogelijkheden en opties zijn afgelopen jaren wel veranderd.

Twee jaar geleden werd bekend dat de toelating van de afbrandmiddelen Basta en Finale zouden komen te vervallen. De middelen mochten nog tot begin vorig jaar worden opgebruikt. Het beëindigen van de toelatingen was een stevige tegenvaller voor de boomkwekerijsector. Het zoveelste onkruidmiddel dat niet langer mag worden gebruikt. Nog minder opties en mogelijk­heden, terwijl onkruid al jaren als een van de voornaamste knelpunten in de sector wordt beschouwd.

Maar is dat laatste terecht? De laatste decennia was de keuze uit het aantal bodemherbiciden namelijk nog nooit zo groot als momenteel. Vorig jaar werd het assortiment nog uitgebreid met de toelating van Devrinol. Een toelating door uitbreiding van het etiket voor veel kleine teelten, waaronder de boom­kwekerij en vasteplantenteelt.

Het assortiment bestrijdingsmiddelen is misschien wel groter dan ooit. Toch is het lastig om goede alternatieven te vinden voor de afgeschafte middelen Basta en Finale.
Alternatieven uit de akkerbouw

Een uitbreiding waar de Coördinator effectief middelenpakket (Cemp), Peter van ’t Westeinde, mee in zijn nopjes is. „Devrinol heeft een zeer lange nawerking, waardoor een bespuiting in het najaar zorgt dat je de hele winter schoon doorkomt. Het kan ook in de late winter worden toegepast, waardoor kwekers schoon kunnen starten en doordat het middel niet gevoelig is voor inspoeling is het veilig voor veel gewassen.”

Ondertussen is er afgelopen maanden door de werkgroep gewasbescherming waar Cemp en teeltadviseurs in vertegenwoordigd zijn, in kaart gebracht welke alternatieven er nog meer zijn. „Het komt er op neer dat we hebben gekeken welke toelatingen er in andere sectoren liggen zoals in de akkerbouw en vollegrondsgroente en in welke mate deze interessant zijn voor de boomkwekerij”, licht Van ’t Westeinde toe.

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 10. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties