OOGSt-fonds officieel in gang gezet

  Op donderdag 27 september, tijdens Vakbeurs Openbare ruimte in Utrecht, is het OOGSt-fonds officieel in gang gezet. Richard de Mos, wethouder in de gemeente Den Haag, gaf via een videoboodschap de aftrap.

  Met het OOGSt-fonds (Ontwikkeling Onderzoek Groen in de Stad) krijgt het onderzoek naar bomen en groen in Nederland een nieuw financieel fundament. Branchevereniging VHG neemt zitting in het bestuur.

  Noodzaak

  De VHG ziet de noodzaak van dit fonds, omdat door bezuinigingen steeds meer ‘groene’ onderzoekscapaciteit verdwijnt. Tegelijkertijd is groen steeds waardevoller geworden als instrument op thema’s als gezondheid, tegengaan van hittestress en fijnstof, waterberging en leefbaarheid.

  Initiatief

  Het fonds is een initiatief van de G32-gemeenten. De gelden worden ingezameld en beheerd door Vereniging Stadswerk Nederland. Stadswerk heeft geen winstoogmerk en is zelf niet betrokken bij de uitvoerende zaken als het gaat om onderzoek, aankoop of realisatie van projecten.

  Voor het beheer is Stichting OOGSt-fonds opgericht. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van gemeenten, een vertegenwoordiger namens de boomkwekerijsector en een vertegenwoordiger namens Branchevereniging VHG.

  Sortiment

  Bij de prioritering van het onderzoek richt de kerngroep zich op korte termijn op onderzoek naar het sortiment en op lange termijn op onderzoek naar bomen of groen voor de klimaatbestendige duurzame stad. Het OOGSt-fonds verwerft haar middelen uit stortingen door gemeenten en een vrijwillige afdracht (€2 per boom, lichte maat bomen €1) aan het fonds door leveranciers.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties