Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Donald Trump zet valutamarkt op stelten

  Donald Trump zet valutamarkt op stelten

  0

  2017 beloofde het jaar te worden van een sterke dollar, dankzij een aantrekkende Amerikaanse economie en het vooruitzicht van een oplopende rente. Voorlopig gaat de munt echter verrassend onderuit na harde uitspraken van nieuwe president Donald Trump, signaleert Joost Derks, valutaexpert van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM).

  Een van de grote economische verrassingen van het nieuwe jaar is de val van de dollar. In de afgelopen weken is de Amerikaanse munt 4% in waarde gedaald ten opzichte van de euro. De belangrijkste oorzaak van die terugval is de wijze waarop Trump de Amerikaanse munt omlaag praat. In een interview met The Wall Street Journal benadrukte hij dat Amerikaanse bedrijven de concurrentieslag met Chinese ondernemingen verliezen als gevolg van de sterke dollar.

  Die uitspraak had extra veel invloed op de stemming op valutamarkten omdat het heel ongebruikelijk is dat de president zich zo duidelijk uitspreekt over de munt. Normaal is die rol weggelegd voor het ministerie van Financiën. De druk op de dollar nam verder toe nadat de nieuwe adviseur voor Handel Peter Navarro vertelde dat Duitsland de export opschroeft door misbruikt te maken van een eurokoers die veel lager dan wat de Duitse mark zou noteren. Dat zou volgens Navarro ten koste gaan van de Verenigde Staten en andere Europese landen.

  Valutaoorlog richting zwakkere dollar
  Tot nu toe blijft het bij een aantal stevige uitspraken, maar er mag niet worden uitgesloten dat Trump en zijn nieuwe regering straks ook maatregelen nemen die mogelijk via een valutaoorlog tot een zwakkere dollar leiden. Trump zinspeelde vorig jaar onder meer op het invoeren van een heffing op de import van onder meer Chinese goederen en Duitse auto’s. Dat soort stappen zal ongetwijfeld een reactie uitlokken.

  Een van de belangrijkste lessen van het nog korte bewind van Trump is dat zijn acties heel lastig te voorspellen zijn. Er zijn honderden scenario’s te verzinnen die allemaal een andere impact hebben op de valutamarkt. Daar komt bij dat het te vroeg is om de rol van de Fed voorlopig uit te vlakken. Door het bijstellen van de rente heeft de centrale bank ook een mogelijkheid om het prijsverloop van de dollar te beïnvloeden.

  Hoofdbrekens voor ondernemers
  De onzekerheid op valutamarkten levert ondernemers die zaken doen met dollarlanden behoorlijk wat hoofdbrekens op. Bedrijven die (half)producten importeren uit dollarlanden hebben de kosten iets zien dalen. Aan de andere kant zal een rozenbedrijf dat zaken doet in de Verenigde Staten de inkomsten juist zien dalen. Een ondernemer moet niet alleen goed omspringen met die prijsschommelingen, maar ook met het vooruitzicht dat de beweeglijkheid van de dollar voorlopig erg hoog blijft. Het is onmogelijk te voorspellen of Trump erin slaagt om de munt nog verder omlaag te praten, of dat de aandacht verschuift naar de sterke economische ontwikkeling in de Verenigde Staten.

  Een valutaoptie is een prima instrument om te voorkomen dat toekomstige inkomsten of uitgaven in de Amerikaanse munt een stuk hoger of lager uitpakken dan het zich nu laat aanzien. Een optie geeft de koper de mogelijkheid om op een bepaald moment tegen een vaste koers euro’s in dollars om te wisselen of andersom. Het voordeel daarvan is dat het risico wordt beperkt, terwijl een ondernemer wel profiteert als de dollar juist de goede kant opgaat. Bovendien is het een fijne gedachte dat de wispelturigheid van Trump geen nadelige invloed meer heeft op de operationele inkomsten- en uitgavenstromen binnen de onderneming.

  Joost Derks, valutaexpert van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij