Partij Rosmarinus uit Portugal met Xylella ook in Nederland geleverd

  Rozemarijnplanten uit Portugal die met Xylella fastidiosa zijn besmet, zijn aan twee bedrijven in Nederland geleverd. De NVWA traceert de partijen Rosmarinus waarvan één partij al in juli aan de veiling is geleverd.

  De Xylella-besmetting kwam in Portugal aan het licht na bemonstering van de symptoomloze partij rozemarijnplanten tijdens een jaarlijkse officiële survey. De melding is in augustus binnengekomen bij de NVWA, waarna meteen actie is ondernomen. Het gaat om rozemarijnplanten uit een besmette partij die in de tweede helft juli 2021 is uitgeleverd. Hiervan zijn vijf leveringen naar twee Nederlandse handelskwekerijen in West-Nederland gedaan. De NVWA heeft beide bedrijven bezocht en de leveringen getraceerd.

  Geleverd aan de veiling

  Het eerste bedrijf heeft vier leveringen ontvangen waarvan er drie direct na ontvangst aan Denemarken zijn geleverd. De NVWA heeft Denemarken hierover geïnformeerd. De vierde levering is kort na ontvangst geleverd aan de veiling en deze wordt verder terug-getraceerd, omdat de betreffende planten vernietigd moeten worden.

  Verspreidingsrisico

  De levering op het tweede bedrijf was nog volledig aanwezig. Op dit bedrijf gaat de NVWA na, volgens Europese regelgeving, of er verspreidingsrisico binnen het bedrijf is geweest. Als er geen besmette cicaden op het bedrijf worden gevonden, die voor verspreiding kunnen zorgen, hoeft de NVWA geen gebied af te bakenen en volgen er geen maatregelen voor de omliggende bedrijven. Daarnaast gaat de NVWA na of er nog andere risicopartijen zijn geleverd vanaf het besmette bedrijf in Portugal.

  Quarantaine-organisme

  Xylella is een quarantaine-organisme. In 2019 werd in Alphen aan den Rijn een oefening gehouden met Greenport Boskoop en de NVWA in het geval van een vondst van Xylella in het gebied.

  In Europese regelgeving staat beschreven welke maatregelen Nederland moet nemen bij een vondst. Als er sprake is van een uitbraak met verspreiding betekent dit, dat een gebied met een straal van minimaal 2,5 km vanaf de haard voor minimaal 5 jaar op slot gaat voor alle waardplanten. De lijst met waardplanten is zeer uitgebreid, in totaal zijn nu 595 soorten bomen en planten vatbaar voor de bacterieziekte.

  Dossier Xylella

  Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws ook in het dossier Xylella op PlatformGroen. Het platform is alleen toegankelijk voor abonnees van Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties