Plan voor tegeltaks leidt tot veel ophef

    Een voorstel van de nieuwe fusiegemeente Altena om te onderzoeken of een ’tegeltaks’ mogelijk is, leidt bij voorbaat al tot veel ophef. De gemeente wil de mogelijkheid onderzoeken om burgers die hun tuin vol tegelen meer rioolbelasting te laten betalen.

    Het idee is niet nieuw: burgers die hun tuinen vol met tegels leggen, zorgen bij hoosbuien voor een grotere druk op het riool. Door deze mensen meer rioolbelasting te laten betalen, stimuleer je dat meer mensen hun tuin vergroenen.

    De praktijk lijkt echter een stuk weerbarstiger. Er zijn immers verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een tegeltuin. Sommige mensen zijn fysiek niet in staat hun tuin te onderhouden en kiezen daarom voor tegels. Voor de grote meerderheid is het argument ‘gemak’.

    Controleren

    Dan is de vraag hoe je gaat controleren of tuinen te veel tegels bevatten. Het zou betekenen dat een gemeente jaarlijks vanuit de lucht opnames moet maken van alle percelen en deze met elkaar vergelijken. En wat doe je bijvoorbeeld met kunstgras?

    Vooralsnog lijkt alle ophef vooral een storm in een glas water, het gaat immers nog maar om een voorstel. Wat wel vast staat is dat het onderliggende probleem, namelijk de voortschrijdende verharding van de particuliere ruimte in combinatie met toenemende hoosbuien als gevolg van klimaatverandering, een serieuze aanpak verdient.

    Initiatieven

    Overigens bestaan er al diverse initiatieven om burgers te stimuleren om hun tuin klimaatadaptief in te richten. Zo timmert Operatie Steenbreek al geruime tijd aan de weg. Ook waterschappen ontwikkelen initiatieven zoals Hohohoosbui van Rivierenland. In Amsterdam kennen we Amsterdam Rainproof.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties