Plant nieuwe populieren langs A6 bij Lelystad van start

    Rijkswaterstaat start donderdag met het planten van 7.000 nieuwe populieren langs de A6 bij Lelystad. De oude populieren zijn afgelopen najaar verwijderd omdat ze het einde van hun levensduur naderden en hierdoor steeds vatbaarder waren voor schimmels en parasieten.

    Het planten van de nieuwe populieren wordt deze zomer afgerond. Er is opnieuw voor populieren gekozen, omdat zo het typische polderlandschap langs de A6 behouden blijft. Het gaat om twee soorten die minder vatbaar zijn voor ziektes en bovendien niet pluizen. Dat is beter voor mensen met een allergie, maar ook voor weggebruikers en omwonenden.

    Voldoende hoogte

    Na 10 tot 15 jaar moeten de populieren ongeveer zo groot zijn. (Visualisatie: Rijkswaterstaat)

    Aannemer Veluwenkamp plant aan de westkant van de A6 bij Lelystad in één keer vijf rijen met nieuwe populieren. Aan de oostkant worden van de vier verwijderde rijen er in eerste instantie drie terug geplant. De laatste rij volgt later, omdat er werkruimte nodig is om de rij populieren die nog niet is verwijderd, gemakkelijker weg te kunnen halen. Die rij blijft staan tot de nieuwe bomen voldoende hoogte hebben. Deze tweede fase start naar verwachting in 2021.

    Polderlandschap

    De nieuwe populieren zijn door Staatsbosbeheer al op een andere locatie gekweekt, waardoor ze bij het planten al drie tot vier meter hoog zijn. Zo krijgt dit typisch Nederlandse polderlandschap zo snel mogelijk weer zijn vertrouwde aanblikt. Ook wordt  op deze manier het ecosysteem – met vleermuizen en andere dieren – zo min mogelijk belast. Naast de nieuwe populieren worden op een aantal plekken inheemse struiken geplant waardoor het gebied geschikt is als foerageergebied voor insecten en vogels.

    Circulair

    De plant van de nieuwe populieren wordt gefinancierd door de verkoop van het hout van de verwijderde bomen. Populierenhout kan namelijk goed worden hergebruikt, bijvoorbeeld in pallets, keukengereedschap, multiplex, houtsnippers, klompen en meubelen. De opbrengst van de verkoop wordt ook gebruikt voor het beheer en onderhoud van de nieuwe populieren. Dit past in het streven van Rijkswaterstaat om duurzaam en circulair te werken.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties