Plant Select, ILVO en KU Leuven gaan samenwerken bij Ilex-veredeling


Het Belgische Plant Select gaat samenwerken met de onderzoekers van ILVO en KU Leuven bij de veredeling van Ilex crenata. Een van de speerpunten is het veredelen van cultivars die een minder zure bodem nodig hebben.

Plant Select (het voormalige Oprins Plant) brengt al onder andere Ilex crenata ’Dark Green’ op de markt, maar wil haar sortiment in Ilex crenata uitbreiden. Daartoe heeft het bedrijf samenwerking gezocht met onderzoekers van ILVO en KU Leuven.

Arboretum

In het Arboretum van Bokrijk staan oude cultivars van Ilex crenata. Deze gaan de onderzoekers gebruiken als basis voor hun veredelingsactiviteiten. Volgens de onderzoekers herbergt het Arboretum van Bokrijk een uitzonderlijke collectie aan variëteiten van Ilex crenata. Van bijna 100 variëteiten is inmiddels genetisch materiaal verzameld dat wordt gescreend op onder andere ziekteresistentie en tolerantie voor minder zure bodems.

De samenwerking bij veredeling moet leiden tot cultivars die volgens de onderzoekers minder afhankelijk zijn van de juiste boden en kunnen worden ingezet in alle tuinen.

Marktsituatie Ilex crenata

De productie van Ilex crenata is de laatste jaren uitgebreid vanwege problemen in Buxus. Ilex crenata wordt veel als alternatief voor Buxus gebruikt. Meer lezen over Ilex crenata ’Dark Green’? In De Boomkwekerij 9 staat een beschrijving van de huidige marktsituatie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties