Platenpaspoort

Het zal u bekend zijn dat er vanaf december 2019 nieuwe regels zijn aangaande het platenpaspoort. In Nederland geeft de Container Centralen deze paspoorten af onder toezicht van de VGB. Een inspecteur van de Container Centralen hoeft maar één keer bij u langs te komen voor een fytosanitaire en een kwalitatieve keuring. Dus of ze een beetje zuiver en niet kapot zijn.

Als uw platen geheel vrij zijn van quarantaine-organismen en er geen enkele defecte plaat aanwezig is op uw bedrijf, verstrekt Container Centralen een platenpaspoort. U kunt dan oranje smiley-stickers bestellen met uw eigen platenpaspoortnummer. Let op! Vanaf vier platen per CC hoeft u slechts alleen de bovenste plaat te stickeren.

Als kweker kunt u worden geconfronteerd met de volgende mails van uw klanten: ‘Wij accepteren geen kapotte platen/karren. Deze zullen achteraf bij u in rekening worden gebracht!’, met uitroepteken. Of deze: ‘Vanaf heden accepteren wij geen niet-functionele (kapotte) platen meer!!’ Dikgedrukt en met twee uitroeptekens.

U kunt uw klanten uw platenpaspoort digitaal doen toekomen. Met dit paspoort zijn zij in staat om platenpoule­beheerders te wijzen op hun taak in de keten, het verwij­deren en/of vervangen van alle defecte platen. Dit ter compensatie van al het onbetrouwbare en onhygiënische platenmateriaal waar kwekers mee dienen te werken.

Wij excuseren ons voor de extra administratieve romp­slomp, maar menen dat dit de enige manier is om te komen tot ’een schone platenketen’. Voor de nabije toekomst zien we drie maatregelen die de pijn kunnen verlichten. 1 – het gebruik van eenmalige platen; 2 – het fabriceren van platen uit gerecycled kunststof uit één stuk; 3 – het stimuleren van de plantenexport naar China, zodat zij geconfronteerd worden met hun eigen goeiekope troep, waardoor ze zelf ook beter plaatmateriaal gaan produceren.

En dan nu ons nieuwe motto: ’Beter één goeie plaat voor je kop, dan één kapotte in de kar’.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties