Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Polderen over arbeidsmarkt mislukt

  Polderen over arbeidsmarkt mislukt

  0

  VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn teleurgesteld dat het na veertien maanden van overleg in de SER niet is gelukt om met de vakbonden tot concrete afspraken te komen over verbetering en vernieuwing van de arbeidsmarkt.

  Inzet van de ondernemersorganisaties was en blijft dat werkgevers weer gemakkelijker mensen voor onbepaalde tijd in dienst kunnen nemen. Tegelijk is er de urgentie om de arbeidsmarkt aan te passen aan de eisen en ontwikkelingen van de 21ste eeuw.

  Loondoorbetalingsplicht

  De ondernemersorganisaties hebben in de SER concrete voorstellen gedaan om de acute problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, zoals aanpassingen van de loondoorbetalingsplicht bij ziekte en de Wet Werk en Zekerheid. De hoge risico’s en lasten maken met name kleinere bedrijven nu kopschuw om mensen voor onbepaalde tijd aan zich te binden. Het is ook in het belang van werknemers om dat aan te pakken.

  Flexibele arbeidsrelaties

  Misstanden met ‘flex’ moeten worden bestreden, vinden de werkgevers, maar flexibele arbeidsrelaties zijn niet meer weg te denken. Dat geldt eveneens voor zzp-ers. De ondernemersorganisaties willen duidelijkheid voor zzp-ers en hun opdrachtgevers, maar geen maatregelen die hen het leven zuur maken. Zij hebben in de SER voorstellen gedaan voor een vervanging van de wet DBA en een regeling voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

  Toekomstbestendig

  Marc Calon, voorzitter LTO Nederland over de uitkomst van het overleg: „Het is jammer dat na lang onderhandelen er geen oplossingen gevonden zijn die de problemen op de arbeidsmarkt van nu aanpakken en deze toekomstbestendig maakt voor de uitdagingen op langere termijn. Werkgevers in de land- en tuinbouw hebben grote behoefte aan de aanpak van de risico’s en lasten op arbeid, zodat meer werknemers in eigen dienst genomen kunnen worden. Ondanks de groeiende economie blijft het van groot belang voor sociale partners en kabinet om de uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.”

  Reageer op dit artikel

  avatar