’Politie stond vrijdagochtend al voor mijn deur’

Het Belgische tuincentrum Intratuin Lovendegem bleef dit weekend tóch gesloten. „De politie stond vrijdagochtend al met man en macht voor m’n deur, nog voordat ik open kon gaan”, zegt eigenaar Peter van Hulle.

„De politie heeft geen argumenten meer op opening tegen te gaan. Op vrijdag 10 april ga ik weer open en dan wil ik zien wat er gebeurt”, zei Van Hulle vorige week nog in aanloop naar het paasweekend. Maar zover kwam het niet. Vrijdag stonden volgens Van Hulle een stuk of zes, zeven agenten voor z’n deur die opening van het tuincentrum alsnog in de weg stonden.

Niet te winnen

„Voor mij is het nu ook niet meer duidelijk. Ik heb een brief van het Parket waarin staat dat ik open mag. Maar volgens burgemeester en politie mag ik niet open. Deze discussie is voor mij niet te winnen”, aldus de eigenaar van drie Belgische Intratuin-vestigingen waarvan de vestiging in Zwevegem als enige wél open is.

Van Hulle zegt nu een procedure te starten om omzetverlies te compenseren. „Ik wil geen uitzondering zijn, maar gewoon dat met gelijke maten wordt gemeten. Een andere grote keten, waarvan de naam begint met een A (Aveve, red.) is wel open. Het is bedroevend dat macht wordt gebruikt om selectief bedrijven te openen en andere te sluiten.”

Geen uitzonderingen

In dagblad HLN reageert burgemeester Tony Vermeire van Lievegem op de kwestie: „Ik kan in deze medische crisis geen uitzonderingen maken op zaken die nationaal in Brussel geregeld worden. Er geldt nog altijd een federale maatregel dat enkel voedingswinkels open mogen zijn. Ja, Intratuin verkoopt ook dierenvoeding. Maar in de uitzonderingen staat duidelijk dat een opening enkel mag wanneer de verkoop van dierenvoeding het hoofdaandeel van de verkoop is.”

Woensdag komt in België de Nationale Veiligheidsraad bijeen en staat de mogelijke opening van tuincentra op de agenda.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties