Potten en trays uit huishoudelijk plastic afval

Planten in yoghurtemmertjes en koelkasten, en planten in grijze potten die gemaakt zijn van huishoudelijk plastic afval: recycling is in op Plantarium.

De yoghurtemmertjes en koelkasten zijn te zien in de stand van Griffioen Wassenaar. Daarmee legt het bedrijf uit waar het materiaal vandaan komt voor de productie van P11-potten en trays: de potten zijn volledig gemaakt van consumentenafval zoals yoghurtemmers, de trays van kunststof uit oude koelkasten.

Vanaf komend voorjaar levert Griffioen zijn vaste planten in zulke potten en trays aan tuincentra. Die kunnen meedoen met een retourregeling: de plastic producten komen terug bij Griffioen, waarna fabrikant Modiform er nieuwe van maakt. Consumenten kunnen de potten bij hun eigen huishoudelijk plastic afval gooien.

Foto: Griffioen

Modiform gaat het assortiment producten gemaakt van gerecycled afval uitbreiden. „De combinatie met Griffioen is ons eerste integrale ketenproject”, aldus Martijn Bruin van de fabrikant op Plantarium. „We gaan nog meer combinaties met kwekerijen maken.”

De boompjes in grijze potten staan op Plantarium bij Fruithof. Het bedrijf heeft er een kliko met huishoudelijk plastic afval bijgezet, om te laten zien dat de potten van dit afval worden gemaakt. Waarom grijs? „Zo komt het uit het recyclingproces”, zegt Machiel Mathijssen van Fruithof. „Dat was voor ons doorslaggevend om deze kleur te gebruiken. Ik denk dat we grijs ook bij andere kwekers zullen gaan zien.”

Lees meer over potten, kleuren en recycling in De Boomkwekerij 18.

Foto’s: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties