Prijs van Duitse boomkwekerijproducten gestegen

De prijs van boomkwekerijproducten kwam in Duitsland over 2018 6,3% hoger uit dan het voorgaande jaar. Maar daarmee ligt het prijsniveau in 2018 nog wel iets onder dat van 2010. Dat blijkt uit cijfers van BGI, de Duitse branchevereniging voor groothandelaren.

Door onderzoekers van Destatis in Wiesbaden wordt 2010 als referentie (= 100) gebruikt. Voor 2018 komt de index voor boomkwekerijproducten uit op 99,2.
Ook bij kamerplanten en perkgoed viel een prijsstijging te noteren. De prijs van snijbloemen kwam in 2018, met name door het warme weer, uit op een lager niveau.

Vergelijkbaar met Nederland

Het beeld in Duitsland is daarmee te vergelijken met de situatie in Nederland. Ook hier bleef de omzet van snijbloemen in 2018 achter bij het voorgaande jaar, maar maakte de gestegen verkoop van tuin- en kamerplanten deze omzet weer goed.
Daarbij valt op dat het belang van de top-tien landen in de afzet afneemt. Dat de omzet op peil blijft is te danken aan verder gelegen afzetmarkten in Azie en het Midden-Oosten.

Duitsland in de min

Waar eerder de export van sierteeltproducten vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk (VK) in 2017 al daalde, geldt dat in 2018 ook voor de export naar Duitsland en Italië. Daarmee laten in 2018 drie landen uit de Nederlandse top-vijf een exportdaling zien.

Lees – in aanloop naar de IPM – meer over de situatie op de Duitse markt in De Boomkwekerij 2. Deze ligt 18 januari bij abonnees op de mat.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties