Prijzen energie stijgen verder

    Zorgen over een krap aanbod en verminderde gasaanvoer uit Rusland en Noorwegen, zorgen voor druk op de gasmarkt en veroorzaken een flinke stijging op de dagmarkt. De energiebron aardgas, waar al veel vraag naar is omdat onze gasopslagen nog altijd een te lage vulgraad hebben en het vullen nog wel tot het vierde kwartaal dit jaar kan duren, wordt nu steeds mee gebruikt als voeding voor de energiecentrales, waar er voorheen ook nog met kolen gestookt werd. Vloeibaar gemaakt gas (LNG) gaat voornamelijk naar de Aziatische landen, waar men bereid is om een hoge prijs te betalen voor LNG.

    Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat de prijs voor een kuub gas deze zomer nog steeds op een hoog niveau staat. Verschillende analisten houden rekening met een nog verder oplopende gasprijs.

    Beperkt aanbod van elektra
    Het verminderde aanbod van windenergie en onderhoudswerkzaamheden aan diverse elektriciteitscentrales zorgden de afgelopen week voor een beperkt aanbod van elektra. Het beperkte aanbod en een hoge gasprijs zorgen momenteel voor flinke elektraprijzen op de dagmarkt, ook de komende weken zal dit het beeld kunnen worden. Ondanks het ruime aanbod van zonne-energie blijven de prijzen vooralsnog hoog voor de periode in het jaar, alleen op zondag is er ruimte naar beneden omdat dan de vraag het laagst is en vanwege de vakantieperiode. Op alle andere dagen van de week liggen de prijzen vaak op een hoog niveau, zeker in uren rond middernacht en de vroege ochtend. De CO2-emissierechten hebben de afgelopen week een lichte daling laten zien, waarschijnlijk zorgde een kleine correctie in de markt voor een neerwaartse druk en beweegt zich nog altijd rond de 55 euro per ton.

    Olie prijzen dalen door Delta-variant virus
    Olieprijzen daalden begin deze week door bezorgdheid over de vraag te midden van een nieuwe lockdown, als gevolg van de verspreiding van de variant van het Delta-coronavirus, vooral in China, ’s werelds op een na grootste olieconsument en grootste olie-importeur. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verlaagde vorige week de vooruitzichten voor de wereldwijde vraag naar olie voor de tweede helft van het jaar, daarbij verwijzend naar een verslechtering van de pandemie. Joe Biden heeft een oproep gedaan aan de OPEC+ landen om de productie sneller op te voeren, de Amerikaanse president wil hiermee de stijging van de brandstofprijzen in zijn land voorkomen. Het aantal actieve boorplatforms dat naar ruwe olie in de VS boort is de afgelopen week met 10 gestegen tot 397.

    Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties