Prijzen plantenklok iets minder slecht dan maandag

Diverse klokinkopers haalden na de toespraak van minister-president Rutte opgelucht adem: tuincentra blijven open. Het zorgde dinsdag voor iets minder slechte prijzen aan de veilingklok dan maandag.

Waar op een normale dag een paar honderd man aan de klok zit bij Royal FloraHolland in Naaldwijk, zijn dat er vanochtend maar een stuk of vijftig. Meestal is het rennen en vliegen voor de inkopers, maar vandaag niet. Als de klok om 8 uur is afgelopen zijn ze niet meteen vertrokken. Sommigen blijven even hangen en hebben tijd om de situatie rondom corona te bespreken.

’Tuincentra minder te klagen’

„Gelukkig is er geen sprake van een totale winkelsluiting”, zegt Marco van Rugge die voor een aantal tuincentra in Naaldwijk op de klok op commissie inkoopt. „In verhouding ten opzichte van andere branches hebben tuincentra en groencentra nog niet te klagen. Sterker nog, ik heb een klant die afgelopen zaterdag 30% meer groen verkocht dan vorig jaar op dezelfde dag. Maar zondag was als verkoopdag al wel wat minder.”

Van Rugge zegt met spanning te hebben uitgekeken naar de speech van Rutte. „Na de speech van Rutte kreeg ik van klanten direct bestellingen voor vandaag. Ze wilden eerst afwachten of tuincentra wel open zouden blijven. Gelukkig is dat het geval.”

Ook Gert-Jan van der Meer koopt in voor Nederlandse tuincentra. „Ik denk dat ik momenteel maar de helft inkoop van wat ik normaal gesproken zou inkopen. Veel Boskoopse handel staat er trouwens niet op de klok, maar daar kom ik ook niet voor. Ik koop nu vooral kamerplanten.”

Inkopers Marco van Rugge (links) en Gert-Jan van der Meer kopen in op de klok bij Royal FloraHolland Naaldwijk. Beide zijn blij dat Nederlandse tuincentra open blijven.

Inkoper Martin Blok koopt op commissiebasis in voor diverse klanten. „Ik heb vandaag twee karretjes handel voor Polen, dat zouden er normaal gesproken 80 moeten zijn. In Polen zijn de winkels nog wel open, maar er gaat bijna niemand de straat op.”

Voor zijn twee personeelsleden heeft hij werktijdverkorting aangevraagd. „M’n boekhouder doet dat voor me. Verder heb ik gelukkig niet veel kosten.” Hij rekent even voor hoe zorgelijk de situatie momenteel is. „Ik kocht vanmorgen voor €320,- handel. Daar zit €32,- commissie voor me in. Het is echt overleven”, aldus Blok.

’Wat een verschil met drie weken geleden’

De inkopers van Gimall Plants zeggen in het voorbijgaan. „De handel op Engeland loopt nog redelijk normaal weg”, zegt Tim Leendertse. Zijn collega die de handel op Frankrijk en Italië doet hoefde vanmorgen daarentegen helemaal niets in te kopen. „Wat een verschil met drie weken geleden. Toen bestelde een Italiaanse klant nog voor €60.000,- handel. Nu niets meer.”

De prijzen zijn volgens de inkopers op dinsdag nog steeds slecht. Maar wel iets minder slecht dan maandag. Van vaste planten draaide op maandag nog minimaal 25% door, maar vandaag werd volgens hen alles verkocht. Violen zijn vaak een graadmeter voor de handelsstemming: maandag gingen veel violen weg voor €0,09, vandaag voor €0,20. Iets beter, maar nog steeds slecht, aldus de inkopers. „Dit is triest en voor niemand leuk. Er worden zelfs geen grapjes meer gemaakt over de slechte prijzen”, aldus Van der Meer.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties