Productgroep ’levend’ plust bij tuincentra 5%

Bij tuincentra is de verkoop van de productgroep ’levend’ in 2017 met 5% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. De productgroep ’niet levend’ liet een nog sterkere groei zien: ruim 9%. Dit blijkt uit GfK-onderzoek in opdracht van Tuinbranche Nederland.

Volgens Tuinbranche Nederland is het vooral de dynamiek op de woningmarkt die de omzetcijfers van de hele tuinbranche fors omhoog stuwt. De totale omzet in tuinartikelen steeg met ruim 7% naar €3,9 miljard. De productgroep ’levend’, dat een aandeel heeft van 24% in de verkopen bij tuincentra, steeg met 5% tot bijna €930 miljoen. Onder deze productgroep vallen bloemen, planten en bomen.
„Meer aangelegde tuinen bij nieuwbouw en meer herinvesteringen in bestaande tuinen verklaren de omzetstijging. Vooral de verkoop van totale tuinconcepten zit in de lift”, zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland. De plantenverkoop bij tuincentra steeg met 11%. Vooral kamerplanten deden het goed.

Groei bleef iets achter

Maar de groei van de productgroep ’levend’ bleef wel iets achter bij andere productgroepen. De productgroep ’niet-levend’, met een aandeel van 41% bij tuincentra, kende een omzetstijging van 9,4% en kwam uit op €1,6 miljard. De productgroep ’groot onderhoud’, met een marktaandeel van 35% steeg met 6,7% tot €1,4 miljard.

Fysieke winkels hebben het moeilijk

De retailtrend dat fysieke winkels het moeilijk hebben door consumenten die meer online shoppen, gaat niet aan de tuinbranche voorbij. De jaarcijfers laten zien dat de online omzet blijft toenemen en dat het marktaandeel van fysieke winkels onder druk staat.
Bij de marktsegmenten levend en niet-levend samen (de zogeheten continu-aankopen) lag het marktaandeel van online in 2017 op 21% (2016: 18%). Bij groot onderhoud was het 18% (2016: 16%). De ontwikkeling van internetaankopen komt volgens Tuinbranche Nederland mede door snelle groei van online business van bestaande traditionele retailers.

Weinig eenjarigen via internet

De onderlinge verschillen bij aankoop via internet blijken groot. Bij eenjarige planten is het aandeel online aankopen te verwaarlozen. Bij speeltoestellen is het bijna fifty-fifty. Bij huisdierproducten en tuinkassen is het online-aandeel 40%.
Internetzaken zagen hun gezamenlijke marktaandeel bij continu-aankopen groeien naar 13,5% (2016: 12%). Tuincentra houden veruit het grootste aandeel in die markt, te weten 34%. Bovendien profiteren tuincentra die on- en offline combineren, het meest van de groei.

Sfeer en beleving

„De generatie Millennials wil offline blijven winkelen. Tuincentra zullen met winkels hun bestaande sterke rol in sfeer en beleving moeten uitbouwen om klanten aan de winkel te blijven binden. Ze zijn en blijven bij uitstek de partij om de groene uitdaging in de tuin te verwezenlijken”, aldus Horstra.

De resultaten zijn afkomstig uit GfK-onderzoek onder 10.000 consumenten dat in opdracht van Tuinbranche Nederland is uitgevoerd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties