Hortipoint Voedsellandschap tussen Amersfoortse kantoren krijgt vorm

  Voedsellandschap tussen Amersfoortse kantoren krijgt vorm

  0

  Tussen de kantoren op het Amersfoortse bedrijventerrein Isselt kun je lunchen tussen de appel- en perenbomen. Vijf jaar geleden sloegen diverse partijen de handen ineen om van een saaie groenstrook een biodivers voedsellandschap te maken.

  Proef-Tuin Isselt bestaat vijf jaar
  Proef-Tuin Isselt is na vijf jaar veranderd in een biodivers voedsellandschap (Foto: 033GROEN)

  Sinds 2013 werkt de coöperatie 033Groen aan Proef-Tuin Isselt, een wigvormige groenstrook midden tussen de panden van bedrijventerrein Isselt. Dit doet de coöperatie samen met de Amersfoortse bedrijven, eco-hovenier Het Wilde Land, leer- en educatieboerderij Land in Zicht en vrijwilligers.

  De eerste salamanders
  Het doel is enerzijds meer kleinschalige natuur in de stad te realiseren en anderzijds om de werknemers van de omliggende bedrijven een prettige lunchplek te bieden. Zo is er een poel gegraven waar dit jaar de eerste salamanders zijn gespot. Van de vrijkomende grond is een grondwal gemaakt die is ingezaaid met een kruidenrijk bloemenmengsel. 033Groen hanteert een kleinschalig maaibeheer, wat ten goede komt aan vlinders, wilde bijen en andere insecten.

  Voedsellandschap tussen kantoren
  033Groen past een kleinschalig maaibeheer toe. (Foto: 033Groen)

  De afgelopen vijf jaar zijn een groot aantal eetbare bomen en struiken geplant; appel- en perenbomen, maar ook duindoorns, hazelnoten en sleedoorns. Die aanplant heeft de leefomgeving van kleine zoogdieren zoals muizen verbeterd, zij trekken vervolgens weer roofvogels aan zoals de torenvalk.

  Vanaf 2013 ontvangt 033Groen een jaarlijks beheerbudget van de gemeente Amersfoort voor de maandelijkse werkdagen. Daarnaast worden de aanleg- en beheerkosten gefinancierd met bijdragen van bedrijven en vrijwilligers.

  Bedrijventerrein leent zich voor natuur
  Volgende week wordt op 29 november met een borrel het vijfjarig bestaan gevierd. Vijf jaar geleden verscheen in Tuin en Landschap een artikel over de plannen voor Proef-Tuin Isselt. Daarin legt initiatiefnemer Edgar van Groningen uit waarom juist bedrijventerreinen zich lenen om meer ecologisch groen te realiseren in de stad.

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  Reageer op dit artikel

  avatar