Proeven minidrones tegen insecten gestart

PATS Indoor Drone Solutions en snijbloementelers zijn gestart met het beproeven van minidrones tegen Turkse mot in gerbera’s en chrysanten.

Gedurende tien weken worden de minidrones continu getest in een proefkas met gerbera’s van het World Horti Center in Naaldwijk.

Een aantal gerberatelers draagt gezamenlijk bij aan het onderzoek en de verdere ontwikkeling van het innovatieve systeem. De financiering komt deels uit de IPC-regeling (InnovatiePrestatieContracten), Inno-Agro en Gewascoöperatie Gerbera en Chrysant.

De partijen gaan samen met Demokwekerij Westland herhaaldelijk de effectiviteit van de minidrones op de populatie van Turkse mot meten. PATS leert de drones specifiek vlieggedrag aan dat gelijk is aan het vlieggedrag van de mot.

PATS is een spin-off van TU Delft. Vorige zomer is PATS begonnen met een kleine proefopstelling bij Holstein Flowers in De Lier. De resultaten wekten de interesse van telers omdat er voor hen onvoldoende effectieve middelen zijn tegen de (volwassen) mot.

In augustus verwacht PATS de resultaten uit het nieuwe project. Op basis hiervan zijn de telers van plan om het dronesysteem op te schalen naar de praktijk.

Foto: PATS

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties