’Puglia manipuleert resultaten Xylella’

Op Puglia na is Italië volgens Italiaanse autoriteiten nog steeds vrij van Xylella, maar er zijn twijfels over de uitbreiding van de quarantaine-bacterie in Puglia.

Het Europees onderzoeksconsortium POnTE (Pest Organisms Threatening Europe) meldt dat, op basis van informatie van het Italiaanse landbouwministerie, buiten de bufferzone in Puglia totaal 12.594 planten zijn getest op Xylella. De testen laten volgens POnTE zien dat de bacterie tot op heden afwezig is in de rest van Italië.

Wijze van interpretatie resultaten

Xylella Codiro meldde eerder dat de bacterie in Puglia blijft uitbreiden naar het noorden toe, maar nu meldt de nieuwssite dat het maar net is hoe je onderzoeksresultaten interpreteert.

Volgens regionale autoriteiten zijn in Puglia recent 3.058 nieuwe planten besmet met Xylella; het zou gaan om een toename van 37%. Volgens de Italiaanse onderzoeksjournalist Laura Margottini zijn die planten echter voor het eerst getest op Xylella. De ziekte zou allang aanwezig kunnen zijn, waardoor je dit niet een uitbreiding kunt noemen.

Margottini meent dat de autoriteiten testresultaten manipuleren, „om de epidemie erger te doen lijken dan de werkelijkheid.”

Foto: EPPO

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties