Rasechte kinderkerstboompjes

Ogenschijnlijk dezelfde ’Conica’, dezelfde hoogte, dezelfde potmaat. Maar de prijzen wijken toch behoorlijk van elkaar af. Hoezo? ’Meneer, dit is een andere ’Conica’ dan deze ’Conica’.’

Ik ben weer terug op het lokale tuincentrum. Het noemt zich een groencentrum en het heeft meer klandizie erbij gekregen nadat een lokale concurrent was omgevallen. Vorige week was ik zo klaar met uitzoeken. Daar stond-ie te pronken, een forse Abies nordmanniana, mooi vertakt, maar niet te breed van onderen zodat-ie nog wel door de deurpost kon.

Volgens traditie houden we het thuis niet bij één echte kerstboom. Ook de kindjes mogen  elk een exemplaartje zetten, een beetje versieren met balletjes, slingertjes en lichtjes. Daar kunnen ze heerlijk van genieten. En na kerst verknipt de groenbak in, of in de tuin zetten – en het jaar erop gewoon weer nieuwe kopen.

Nu konden we wel naar een supermarkt gaan die met miniboompjes stunt, maar een tevreden klant van een tuincentrum komt terug, denk ik maar zo. ’Papa, hier zijn ze!’ Met hun handjes grijpen ze er al naar, op een tafel. Goed dat het Picea glauca ’Conica’ is, en niet Juniperus chinensis ’Stricta’, want dan zouden ze hun handjes snel terugtrekken. Au!

Een tafel vol met ’Conica’. Die naam staat op ieder prijsetiket. Het lijken exact dezelfde boompjes, alleen kost de een €4,50 en de ander €7,95. Vanwaar dit verschil? En hebben jullie toevallig ook nog ’Ellwoodii’ of ’Silver Crest’? De medewerkster van het groencentrum glimlacht, fronst haar wenkbrauwen. ’Uh, dat weet ik allemaal niet, ik haal even de baas.’

Daar komt de baas. Uitleggen dat de ene ’Conica’ niet de andere ’Conica’ is. Het zouden verschillende rassen of selecties zijn, maar de beste man kan ze niet benoemen (het zal wel ’Conica’ en ’December’ zijn, denk ik). Hij verkoopt ze gemakshalve wel onder dezelfde naam.

Een leek zal toch alleen dat prijsverschil zien? ’Welnee, iedereen ziet dat het verschillende kerstboompjes zijn.’ Uh bedankt, we komen er wel uit. Hij terug de winkel in. Bezoekers met ook kindjes lopen langs. Even de proef op de som nemen. ’Wat het verschil is? Geen idee, zien er hetzelfde uit, die ene is wel veel duurder dan die ander. Ik hoef ze niet.’

Hmm. Na enig zoeken, tot onder bij de toonbank, vinden we vier bijna identieke ’Conica’. Mooie kwaliteit, voor dezelfde prijs. Zullen we die doen? ’Jaaaa! Die willen we!’ Kindjes trots en blij, prachtig om te zien. Hup, boompjes in de tas, op de fiets. En weer verlaat een tevreden klant het pand.

Foto: Arno Engels

 

 

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nico
Nico
5 jaren geleden

Wat is tevreden, op deze manier slechte etiketering en geen veratand van wat ze verkopen, het wordt steeds beroerder bij de tuincentra.