De Boomkwekerij Nieuws Realisatie Laanboomhuis komt steeds dichterbij

Realisatie Laanboomhuis komt steeds dichterbij

0

Met de onthulling van het bouwbord komt de realisatie van het Laanboomhuis dichterbij. Een lichtend voorbeeld van samenwerking tussen de kwekers van Tree Centre Opheusden, andere toekomstige gebruikers van het TCO-vlaggenschip. En natuurlijk overheden.

„We hebben elkaar allemaal nodig”, zegt Kees van Rooijen, voorzitter van TCO na de feestelijke onthulling van het bouwbord op maandag 4 februari. De grote aanwezigheid vanuit bedrijfsleven en overheid gaf goed de onderlinge verhouding weer. Van Rooijen is daar trots op, en zeker ook op de samenwerking binnen TCO. „Trots op de daadkracht binnen deze groep, en alle kwekers in onze regio zijn lid. Dat tref je nergens anders.”

Voor de bouw van het Laanboomhuis is een aanbestedingsprocedure gevolgd. TCO heeft nu drie offertes binnen van drie aannemingsbedrijven. „Er is een ruime belangstelling voor de bouw”, constateert Van Rooijen, „ondanks dat de bouwsector het nu heel druk heeft.” Volgende week presenteert TCO de drie offertes aan belangstellende leden, tijdens een inloopbijeenkomst. „Zoveel hoofden zoveel meningen, maar we willen wel dat leden meedenken over de offertes. Daarna kiest ons bestuur de best passende offerte uit.”

Eerder was al een programma van eisen opgesteld waaraan het Laanboomhuis moet voldoen. Het moet op de eerste plaats een verenigingsgebouw van TCO worden, met daarin ruimte voor het TCO-secretariaat, en ruimte voor het houden van bijeenkomsten, bijvoorbeeld van de studieclub en de diverse TCO-werkgroepen.

Daarnaast wordt Helicon Opleidingen een belangrijke gebruiker van het Laanboomhuis. Er zullen BBL-opleidingen voor de groene sector worden gegeven, maar het gaat eigenlijk om groen onderwijs in de brede zin. „Basisscholen en middelbare scholen kunnen hier ondersteuning krijgen in de beroepskeus van leerlingen”, aldus Van Rooijen. TCO en Helicon richten zich ook op zij-instromers. „Want onze sector heeft tegenwoordig een diversiteit aan arbeid nodig. Ook specifiek voor mechanisering, automatisering, robotisering, ICT en internationale handel.”

Bij het Laanboomhuis zal een sortimentstuin worden aangelegd, niet alleen bedoeld voor het groene onderwijs, maar ook als etalage voor internationale afnemers van bomen uit de TCO-regio. „We kunnen hier straks de nodige gastvrijheid verlenen”, zegt Van Rooijen.

TCO-leden willen meer exporteren, maar markttoegang vergt wel een gedegen voorbereiding. „Voor export is het belangrijk dat je aan fytosanitaire eisen voldoet, plus dat je een beleid hebt voor quarantaine-ziekten”, legt de TCO-voorzitter uit. „Een beleid bijvoorbeeld in de vorm van een calamiteitenplan. Dat maken we in LTO-verband; Boskoop werkt zo’n plan nu voor zijn regio uit en daar kunnen wij van leren.” TCO leert ook van handelsbond Anthos. „Die heeft veel ervaring met fytosanitaire dossiers van bollen.”

Uiteindelijk zal het Laanboomhuis, onderdeel van de totale gebiedspromotie (zoals ook Kom op de Kwekerij en de TCO-rotonde op het Agro Business Centre) een hoofdrol gaan vervullen in gezamenlijke zaken van TCO. In de loop van dit jaar zal de bouw starten, zodat het huis volgens planning in voorjaar 2020 in gebruik kan worden genomen. „We kijken er naar uit.”

Dit artikel verder lezen?

Inloggen als abonnee

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar