De Boomkwekerij Nieuws Rechter vernietigt woningbouwplan na bezwaar boomkweker

Rechter vernietigt woningbouwplan na bezwaar boomkweker

0

Een plan voor de bouw van zeven woningen in het dorp Gassel bij Grave is vernietigd door de Raad van State. Dat gebeurde na bezwaar door boomkweker Martien van de Lockant die met zijn bedrijf naast de beoogde woningbouwlocatie is gevestigd.

Volgens de Raad van State is bij het bouwplan te weinig rekening gehouden met  spuitnevels van bestrijdingsmiddelen. Een gezond leefklimaat bij de woningen kan daardoor niet worden gegarandeerd. De gemeente Grave, die het bestemmingsplan voor de woningen vaststelde, moet een ander bouwplan bedenken dat meer rekening houdt met de bedrijfsbelangen van de boomkweker. Het is echter de vraag of een aangepast bouwplan rendabel is.

Veilige afstand
Vanwege het ontbreken van regelgeving over de afstand tussen woningen en kwekers die met bestrijdingsmiddelen spuiten, hanteert de Raad van State voorlopig een veilige afstand van 50 meter. Die afstand kan korter zijn als is aangetoond dat voorzieningen om de drift van spuitnevels te beperken toereikend zijn.

De gemeente heeft met twee verschillende onderzoeken de Raad van State niet kunnen overtuigen dat op kortere afstand dan 50 meter een gezond leefklimaat mogelijk is. De gemeente ging uit van een afstand van 15 meter in combinatie met een hoge dichte erfafscheiding, een bomenrij en het gebruik van driftreducerende technieken door de boomkweker.

Maximale gebruik
Volgens de Raad is bij die onderzoeken niet uitgegaan van wat het geldende bestemmingsplan toelaat op de boomkwekerij. Daarbij denkt de Raad aan het maximale gebruik van bestrijdingsmiddelen dat volgens het bestemmingsplan is toegestaan. In dat geval is een hogere afscheiding vereist. Maar die kan niet worden gebouwd, omdat het bestemmingsplan zulke hoge afscheidingen niet toelaat.

Bovendien heeft de gemeente zelf erkend dat de onderzoeken op onderdelen niet meer kloppen. Voor de Raad is dat al voldoende voor vernietiging van het bestemmingsplan voor de woningbouw.

Reageer op dit artikel

avatar