Regen, regen, kom je weer?

    ‘Regen, regen kom je weer, daal je weer met stromen neer. Doe je weer de goten zwellen, tover je weer regenbellen…’

    Al een paar weken druppelt een versje uit mijn kindertijd terug mijn hoofd binnen. Het nieuws, net als vele beken, straten en kelders, stroomde er overvol van: „Extreme hoosbuien dalen over ons neer.” Net als alle overlast die ze met zich meebrengen.

    Door de toename van verharding en bebouwing kan al het regenwater niet meer de bodem in. Een probleem waar we door klimaatverandering op steeds meer plekken mee te maken krijgen. Vaak kijken we hierbij voor een oplossing naar de overheid, maar deze kan dit lang niet allemaal oplossen. Het meest van de verharde ruimte hebben wij als bewoners immers zelf in handen.

    Alle regen die we opvangen, vasthouden en al dan niet vertraagd afvoeren, verlaagd de druk op het riool. Wij, als groen vakgebied, kunnen dit proces bevorderen en het verschil maken. Weet dat het besef dat er iets moet gebeuren groeit bij je klanten. Soms hebben ze echter dat extra zetje nodig om tot actie over te gaan.

    Onlangs had ik een bewonersavond waarbij het op een bepaald moment over wateroverlast ging en de verantwoordelijkheid van de gemeente hierin. Wat opmerkelijk was in de discussie aan tafel is dat bewoners elkaar hierover ook beginnen aan te spreken en elkaar op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen: „Buurman, jouw tuin kan toch met een stuk minder tegels af. Dat kan nu toch echt niet meer zo.”

    Praat er dus met je klanten over. Leg regenbestendige tuinen aan. Weiger een tuin compleet te bestraten en bied alternatieven. Laat je bijvoorbeeld inspireren op rainproof.nl of lekkerinjetuin.nl.

    ‘Regen, regen, hoor eens aan, stuur de zon jij kunt wel gaan…’ Maar als je toch komt, zorgen wij voor een plek waar je zo de grond in kan. Toch?

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties