’Resistent sortiment laat nieuwe wind waaien in Buxus-land’

Didier Hermans zette de laatste jaren in op veredeling van Buxus-cultivars die resistent zijn tegen Cylindrocladium. Onder de merknaam BetterBuxus zijn deze inmiddels verkrijgbaar, maar slechts alleen voor partijen die ook als ambassadeur voor Buxus willen optreden.

Hermans, eigenaar van het Belgische Herplant, heeft vier nieuwe cultivars ontwikkeld die volgens hem resistent zijn tegen Cylindrocladium. Twaalf jaar veredelingswerk ging er aan vooraf.

Niet op de vrije markt

Van deze nieuwe cultivars zijn door Hermans eind 2018 zo’n 700.000 stuks opgeplant. Een deel hiervan is bestemd voor verkoop eind 2020. „Maar niet voor verkoop op de vrije markt”, benadrukt de kweker. „We willen alleen werken met afnemers die ambassadeur willen worden van ons product.”

Ambassadeurs? Hermans legt uit dat hij klaar is met hoveniers en andere afnemers die de laatste jaren Buxus hebben verketterd, zonder zich serieus te verdiepen in de mogelijkheid om de plant te beschermen. Daarom kiest hij liever voor afnemers die wél belang hechten aan het instandhouden van Buxus en hier vakkundig mee omgaan. Historische kasteeltuinen vormen voor hem een belangrijke doelgroep. „Er zijn alleen in Frankrijk al 400 grote kasteeltuinen.” zegt hij. Hermans is er van overtuigd dat de nieuwe soorten er voor gaan zorgen dat er een nieuwe wind gaat waaien in de afzet van Buxus.

Lees in De Boomkwekerij 24 het volledige interview met Didier Hermans. Hierin legt hij ook uit in hoeverre de nieuwe soorten bestand zijn tegen buxusmot. Het interview is ook hier te lezen in het digitale magazine van De Boomkwekerij (alleen met inlog). 

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adrie van Dun
Adrie van Dun
4 jaren geleden

Klinkt goed, ik mis echter het belangrijkste in het verhaal namelijk de garantiebepalingen. Wat als er na 5 jaar toch Cylindrocladium in komt, centjes terug incl. alle bijkomende schade? Op termijn nog meer negatieve reclame kunnen we niet hebben.
Ben erg benieuwd naar de garantiebepalingen. ?