De Boomkwekerij Markt RHS doopt bijvriendelijk merk om vanwege neonics

RHS doopt bijvriendelijk merk om vanwege neonics

0

Britse retailers kunnen niet meer het RHS-merk Perfect for Pollinators gebruiken, in de verkoop van sierplanten die ’perfect zijn voor bestuivers’ zoals bijen.

De Royal Horticultural Society (RHS) heeft namelijk het merk omgedoopt in Plants for Pollinators. Slechts één woord verschil met de oude naam, maar die verandering is doorgevoerd omdat de nieuwe naam, aldus de RHS, beter aangeeft waar het merk voor staat: bloeiende tuinplanten die bestuivende insecten aantrekken.

Plants for Pollinators zegt volgens de RHS niets over de wijze waarop de planten zijn gekweekt. De Britse non-profitorganisatie die het tuinieren en de tuinbouw promoot, stimuleert wel ’verantwoorde teeltmethoden’, maar de RHS schrijft geen methode voor.

De RHS kan daarom ook niet garanderen dat planten met het merk geen sporen van middelen bevatten. Vorig jaar had de University of Sussex blad van 29 sierplanten bestudeerd die bij retailers als bijvriendelijk werden verkocht. Op 27 planten waren sporen van neonicotinoïden gevonden. Daarvan hadden 15 planten het RHS-logo Perfect for Pollinators.

 

 

 

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar