Tuin en Landschap nieuws RHS: Plant narcissen en Daphne tegen hertenschade

RHS: Plant narcissen en Daphne tegen hertenschade

0

Britse tuinen in stedelijk omgeving hebben meer last van herten die aan planten vreten. De RHS heeft onderzocht welke planten de kleinste en grootste kans op schade hebben.

Het onderzoek door de Royal Horticultural Society is gedaan bij 185 soorten planten. Reeën worden het vaakst gezien in tuinen, daarna Chinese muntjak en damhert.

Uit het onderzoek blijkt dat de herten 85 soorten planten grotendeels met rust laten, de kans op schade is minder dan 20%. Planten met de kleinste kans op schade zijn: narcissen, Daphne, Laurus nobilis, Echinops, Kniphofia, Buddleja, Primula, rabarber en Nerine.

Meer dan 40% kans op schade

100 soorten hebben meer dan 40% kans op schade. Planten met de grootste kans zijn: tulpen, rozen, Muscari, geraniums, Ilex, pronkbonen, frambozen, Camellia en Rhododendron.

Als Britse tuineigenaren hertenschade willen voorkomen, kunnen ze volgens de RHS dus bepaalde planten beter vervangen door andere soorten die herten juist niet graag lusten. Of dichter bij huis planten, nieuwe planten met netten beschermen totdat ze zijn vastgegroeid. Of grotere tuinen omheinen.

Foto: Shutterstock

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar