Risicogericht keuren wordt de ’Next Level’

Peter van Nieuwkoop is vorige maand bij Naktuinbouw gestart als hoofd Keuringen. Hij heeft daarmee een stevige veranderopdracht meegekregen, namelijk het realiseren van ’Naktuinbouw Next Level’. „We zullen meer risicogericht gaan keuren.”

Naktuinbouw wil met keuren naar de ’next level’. Peter van Nieuwkoop: „In de kern betekent het dat we onze processen slimmer willen inrichten, klantgerichtheid willen versterken, willen versnellen op het toepassen van nieuwe technologieën en het ontwikkelen van onze medewerkers. Voor de afdelingen Keuringen betekent dit onder andere dat we meer werk gaan maken van risicogericht keuren.”

Foto: Ketura Sikken

Een eerste stap is gemaakt door te inventariseren welke gewassen een laag risico voor schadelijke organismen vormen zodat de keuringsintensiteit omlaag kan. „De andere kant is dat er ook gewassen kunnen zijn, waar het risico juist heel hoog is, waardoor misschien juist meer controlemomenten wenselijk zijn. Je kan hierbij denken aan risico’s als Xylella, maar ook heksenbezem in fruit of Japanse kevers. Het is de bedoeling om komend jaar meerdere experimenten op te starten zodat we ervaring opdoen, voordat we definitief de overstap maken.”

Lees het volledige interview in De Boomkwekerij editie 20. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties