De Boomkwekerij Rode beuk als eerste boom op Floriade geplant

  Rode beuk als eerste boom op Floriade geplant

  0

  Met het woordgrapje ‘de beuk gaat erin’ is officieel gestart met de aanplant voor de Floriade 2022 in Almere. Op het Weerwatereiland is op 30 november een rode beuk geplant.

  Met het planten van deze boom – een schenking van de Stichting De Groene Stad – is ook een start gemaakt met het werven van kwekers die plantmateriaal willen inzenden voor de tentoonstelling. Op 30 november is daarvoor een website gelanceerd waar kwekers kunnen intekenen. Vervolgens krijgen zij bezoek, worden de bomen gekeurd, en na goedkeuring opgehaald door een transporteur. De gemeente Almere zorgt voor het transport, de aanplant en nazorg. De aanplant van ingezonden bomen start naar verwachting in februari 2018.

  Een rode beuk is als eerste boom aangeplant op de Floriade. Foto: Tim Buiting

  Arboretum

  Rond de nu aangeplante rode beuk wordt het arboretum aangelegd dat het groene hart moet gaan vormen voor de Floriade en daarna ook de woonwijk die op dit terrein wordt gebouwd. Het arboretum is een idee van architect en stedenbouwkundige Winy Maas, die het masterplan voor de Floriade ontwikkelde. Hij deelde het terrein op in rechthoekige kavels. Tussen die kavels komen vier meter brede groenstroken met planten waarvan de botanische naam met dezelfde letter begint. De planten staan op alfabetische volgorde in het park.

  Landschapsarchitect Niek Roozen heeft in samenspraak met kwekers bomen en planten geselecteerd op basis van de bijdrage die ze leveren aan een groene, gezonde stad. Zo sluit de beplanting ook aan bij het thema van de Floriade – Growing Green Cities – en het gedachtengoed van De Groene Stad.

  Convenant

  Tijdens de bijeenkomst in Almere tekenden de Stichting De Groene Stad, de gemeente Almere en Floriade Almere 2022 een convenant. Met die afspraak is geregeld dat de kwekersorganisaties zich inspannen om bij hun leden enthousiasme te kweken voor inzendingen van bomen en planten. De gemeente zorgt voor de website waar kwekers kunnen intekenen, het transport en de zorg voor het plantmateriaal. Na de Floriade worden de bomen en planten eigendom van de gemeente Almere.

   

  Reageer op dit artikel

  avatar