Rookruimte voor medewerkers onder voorwaarden tóch toegestaan

Vanaf 2022 wordt de Tabaks- en rookwarenwet aangescherpt. Per 1 januari 2022 moet de hele werkomgeving rookvrij zijn. Rookruimtes zijn onder voorwaarden toegestaan.

Medewerkers hebben vanaf 1 januari recht op een rookvrije werkplek. Hier zijn werkgevers verantwoordelijk voor. Ook op het erf en op- of bij machines mag niet meer worden gerookt.

Voor rookruimtes geldt vanaf 1 januari het volgende:

Een beschutte rookplek, zoals een abri, mag alleen worden ingericht op het buitenterrein bij bedrijfsgebouw. Voorwaarde is dat de voorziening volledig buiten het gebouw wordt geplaatst. Bijvoorbeeld op de parkeerplaats. Op binnenplaatsen en onder afdakjes van het gebouw mag zo’n rookplek niet worden gemaakt.

De rookruimte mag geen overlast geven aan personen die het gebouw willen betreden en heeft geen andere functie waarvoor niet-rokers de voorziening moeten betreden (zoals een fietsenhok).

Per 1 januari 2022 moet de hele werkomgeving rookvrij zijn. (Illustratie: Peter Moorman)

Aanvulling op rubriek in vakblad

Let op: In de rubriek Ondernemersvraag in De Boomkwekerij 25 staat dat rookruimtes niet meer zijn toegestaan. Dit mag dus nog wel, maar alleen onder bovengenoemde voorwaarden.

Lees de rubriek Ondernemersvraag over dit onderwerp in De Boomkwekerij editie 25. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan de rubriek en meer via mijnboomkwekerij.nl

Lees ook op de site van Stigas meer over het nieuwe rookbeleid.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Bergfeld
Jan Bergfeld
4 maanden geleden

De rookruimte moet minimaal één volledig open zijde hebben, anders is het een “gebouw” en een onderdeel van de bedrijfsruimte waarvoor het rookverbod geldt.

Dit is ook een uitstekend moment om rokende werknemers te helpen met stoppen met roken. Met een rookruimte faciliteer en stimuleer je namelijk een dodelijke verslaving die bovendien de werkgever geld kost. Er zijn dus enkel goede redenen om het geld voor een rookruimte te gebruiken voor begeleiding om te stoppen met roken.