Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Roos profiteert van lagere aanvoer

  Roos profiteert van lagere aanvoer

  0

  De bloemenprijzen lagen in juni een stuk hoger dan het jaar ervoor. De aanvoer was een stuk lager en dat had onder andere te maken met het slechte weer in Kenia. Roos deed het uitzonderlijk goed. Planten scoorden een min in prijs, tuinplanten een goede plus.

  Opvallend de afgelopen maanden is de lagere aanvoer van roos op Royal FloraHolland. Met een blik op de cijfers bevestigt productmanager roos Ferry Schoneveld dat dit volledig op het conto van een mindere aanvoer uit het buitenland te schrijven is. De productie in Nederland is dankzij moderne kassen waarin het klimaat goed beheerst wordt nagenoeg hetzelfde niveau als vorig jaar. Met name het volume dat uit Kenia en Ethiopie komt bleef in juni echter achter. Schoneveld wijst op de periode van week 21 tot en met 24. De volumedaling van het totale aanbod van roos was -14%. De daling werd volledig veroorzaakt daar een lagere aanvoer uit Kenia en Ethiopie.

  Slecht weer
  De oorzaken zijn bekend. Het weer is al langere tijd slecht in Kenia. Het regent er veel en de temperaturen zijn lager dan normaal. In mei was de aanvoer van roos daardoor al 13% lager, in april was dat -2,5% en in maart -9,2%. Ook in juni speelde het weer in Kenia de aanvoer van roos parten: -15%.

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
  Arie-Frans Middelburg
  Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

  Reageer op dit artikel

  avatar