Royal FloraHolland: tuinplanten in maart 33% in de min

In De Boomkwekerij 8 stond in de rubriek Handelsstemming helaas de verkeerde tabel afgedrukt. Bijgaand vindt u nogmaals tekst, nu met daarbij de juiste tabel.

De koude maand maart zorgde er bij Royal FloraHolland voor dat de omzet van nagenoeg alle tuinplanten fors lager uitkwam. De productgroep arrangementen vormde een positieve uitzondering, maar de stijging is minder groot dan de cijfers doen vermoeden.

De omzet van tuinplanten (totaal van klok en directe verkoop) kwam bij Royal FloraHolland in maart 33% lager uit dan vorig jaar. Het koude weer was de grootste boosdoener.
Boomkwekers kijken in deze maand vaak met een schuin oog naar de ontwikkelingen op de perkgoedmarkt. Primula en violen zijn in de eerst maanden van het jaar grote artikelen en boomkwekers zien die producten graag vlot weglopen zodat er ruimte wordt gemaakt voor vaste planten en andere boomkwekerijproducten. Maar van vlot weglopen was dit voorjaar geen sprake. De kou zorgde voor doordraai aan de veilingklok.
„Het opstropen van perkgoed is zeker gebeurd, maar kan met mooi weer alsnog snel worden weggewerkt”, zegt Nick Nieuwenhuyzen, productmanager eenjarige zomerbloeiers bij Royal FloraHolland. „Veel kwekers van violen zijn contractkwekers en die hebben de ruimte in hun kassen na de violen ook weer volgepland. Een enkele kweker met violen voor de daghandel doet inderdaad langer over het seizoen, maar het gaat daarbij niet om grote aantallen en die zitten de vaste planten daarom ook niet echt in de weg.”

Verschillen extra groot

Dat de tuinplantencijfers dit jaar in maart zo fors in de min gaan komt volgens Nieuwenhuyzen omdat vorig jaar maart juist een extreem goede maand was qua afzet. Hierdoor zijn de verschillen dit jaar extra groot.
Positieve uitschieter is de productgroep Arrangementen. De cijfers laten een groei zien van 62%, maar dat komt mede door wisseling van code-gebruik. In werkelijkheid is de stijging zo’n 25%. „We zien dat deze productgroep al een paar jaar aan belang wint. Bij een arrangement worden minimaal één plant en twee toegevoegde waarden in combinatie gebruikt. Voor een deel gaat het hierbij om violen en Primula, wat misschien een deel van de omzetdaling in die productgroepen verklaart. Maar ook Hedera en bol-op-pot producten worden hierin veel gebruikt. <

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties