Royal FloraHolland vraagt vergunning Floriway aan

Royal FloraHolland heeft bij Autoriteit Consument & Markt (ACM) een vergunningsaanvraag ingediend voor Floriway. De veiling zegt het volste vertrouwen te hebben dat ACM de vergunning verleent.

Royal FloraHolland meldde Floriway eind vorig jaar al aan bij ACM. De mededingingsautoriteit gaf in de eerste week van maart aan dat conform de gebruikelijke procedure een vergunningsaanvraag nodig is. Ze gaf tevens aan dat als RFH een vergunning voor Floriway aanvraagt ze nader onderzoek doet naar de joint venture. ACM acht een nader onderzoek nodig omdat ze problemen voor de concurrentie bij het vervoer van bloemen en planten door Floriway niet uitsluit.

Als Royal FloraHolland een dominante positie heeft in de handel van sierteeltproducten, kan zij deze positie gebruiken om Floriway te bevoordelen. Concurrerende sierteeltvervoerders zouden door RFH kunnen worden afgeschermd van de markt, aldus ACM. Dit kan negatieve gevolgen hebben op prijs, kwaliteit en innovatie van het vervoer van bloemen en planten. Eén van de vragen hierbij is of de mogelijkheid van rechtstreekse handel zónder tussenkomst van Royal FloraHolland of vergelijkbare handelsplatformen, voldoende concurrentiedruk uitoefent op de veiling.

Niemand verplicht

ACM onderzoekt de markt voor het vervoer van bloemen en planten en de positie van Floriway. Ook onderzoekt ACM de markt voor de handel van sierteeltproducten en de positie van Royal FloraHolland op deze markt.

De veiling zegt het volste vertrouwen te hebben dat ACM de vergunning verleent. RFH wijst erop dat niemand straks verplicht is om gebruik te maken van de transportdiensten van Floriway. Kwekers en kopers kunnen ervoor kiezen om gebruik te blijven maken van eigen of andere vervoerders.

Op 11 november vorig jaar  kondigde de directie van de veiling Floriway aan. Royal FloraHolland vormde een joint venture met De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans. Op termijn wordt RFH volledig eigenaar van Floriway.

Voor kwekers en kopers bestaat na vergunning van ACM en start van Floriway de mogelijkheid om gebruik te maken van de diensten van de joint-venture. Met Floriway biedt RFH onder andere de service om het vervoer vanaf de tuin tot aan de achterdeur van de koper te regelen. Ook richt Floriway zich op het vervoer tussen de veilinglocaties.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bas van Toor
Bas van Toor
3 maanden geleden

En de monopolist gaat gewoon door, lapt alle regels van fatsoen aan haar laars, liegt, bedriegt, maakt afspraken tegen haar eigen wetten, regels en statuten in. Hopelijk doet de ACM goed onderzoek, want de directie laat geen externe audit toe vanuit de ledenraad, laat dan de ACM het maar doen, en laat alle onregelmatigheden maar naar boven komen, een onderzoek naar de governance bij RFh zou ook niet misstaan. Wij als leden zijn inmiddels iedere vorm van inspraak kwijt, we zijn onze ledenleningen kwijt en als we zo door gaan zijn we straks ook de klanten kwijt. Goed bezig steven en jack!