Vakblad voor de Bloemisterij Ruime indicatie tulpenaanvoer 2018-2019

  Ruime indicatie tulpenaanvoer 2018-2019

  0

  Royal FloraHolland heeft van 84 tulpenbroeiers hun broeischema ontvangen voor seizoen 2018-2019. Hun aanbod, ongeveer 47 procent van de totale productie, lijkt behoorlijk afgestemd op de marktvraag. Cultivar Strong Gold is sterk vertegenwoordigd.

  De veiling wil op basis van ingeleverde broeischema’s een betrouwbare aanvoerprognose opstellen. Vorig jaar werden 23 schema’s ingeleverd. Een stuk minder dan voor komend seizoen, maar daarom niet minder betrouwbaar: uiteindelijk week de werkelijke aanvoer 0,5%, ofwel 3 miljoen stelen af van de prognose. De algemene verwachting is dat de tulpenaanvoer komend seizoen 0 tot -/- 5% zal zijn ten opzichte van afgelopen seizoen. De matige bollenoogst en uitval door zuur zullen tevens zorgen voor gemiddelde lichtere tulpen.

   

  Productmanager Jaap Houwer van Royal FloraHolland constateert op basis van de ingeleverde 84 schema’s voor komend tulpenbroeiseizoen dat de klokaanvoer fors opbouwt richting Russische Vrouwendag (8 maart 2019). De directe verkoop van tulp gaat langer door, tot de woensdag voor Pasen (21-22 april 2019). In grote lijnen klopt de nu bekende aanvoer met de vraag die op basis van historie rond feestdagen e.d. is te verwachten. Natuurlijk kunnen de weersomstandigheden altijd nog roet in het eten gooien. „Open winterweer en relatief veel kou in maart en april, dat willen we als tulpensector altijd. Komend seizoen kunnen we ook nog wel een paar acties van retailers gebruiken in de weken 12 tot en met 14”, aldus Houwer.

  Van directe verkoop meeste bekend

  Van de groep ‘directe verkoop’ is het meest bekend geworden. Voor komende broeiseizoen zijn 28 schema’s ingeleverd door telers die alles direct verkopen. Zij broeien samen 429 miljoen stelen. Dat is ongeveer 2/3 van de groep ’directe verkoop tulp’ bij Royal FloraHolland.

  De broeiers die zowel via de klok als via (dag-)bemiddeling verkopen, die leverden 56 schema’s in en dat staat voor 270 miljoen stelen, ofwel 1/3 van alle tulpen in de groep waar vooral klokafzet van toepassing is.

  Het afgelopen broeiseizoen zijn bij Royal FloraHolland 1,45 miljard tulpen verhandeld. Omdat sommige geregistreerde transacties slaan op verkoop per bos, is dat aantal in de praktijk hoger. De acht broeiers die geen veilinglid zijn verhandelen samen ongeveer 400 miljoen tulpen. In Nederland zijn ongeveer 400 tulpenbroeiers geregistreerd. De verdeling klok-bemiddeling is de afgelopen jaren steeds ongeveer 45% klok – 55% bemiddeling.

  Strong Gold

  In de aanvoer van de afgelopen maanden, zo’n 50 miljoen stelen tussen week 30 en 47, valt op dat een op de vijf tulpen een Strong Gold is. Het aanbod van die cultivar is bovendien bijna 50% hoger dan voorgaand broeiseizoen. „Gemiddeld bracht die gele tulp 12 cent op de afgelopen weken, dus de totale middenprijs van 16,8 cent is flink bepaald door Strong Gold. Haal je hem uit de statistiek, dan is de middenprijs tulp in najaar 2018 wel beter dan in najaar 2017”, aldus Houwer. Omdat het bollenareaal Strong Gold ook veruit het grootst is, zal diens dominantie in de broeierij ook de komende maanden van toepassing zijn.

  Bovenstaande info is opgetekend tijdens de productbijeenkomst Tulp in week 48. Meer over dat evenement in het Vakblad van de Bloemisterij van 7-12-2018

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar