‘Samenwerken, juist nu’

    Potplantenteler Goos Hofland maakt zich zorgen over de discussie over Floriday. Hij is bang dat leden van de veiling zich uit elkaar laten drijven. ‘Juist nu moeten we samen een vuist maken, en ons sterk maken voor de coöperatie. We moeten niet de coöperatie ondermijnen, we moeten elkaar juist bijstaan’, schrijft Hofland onder meer in een ingezonden column. Hieronder lees je de column.

    Samenwerken, juist nu!

    Siertelers wereldwijd kijken met grote jaloezie naar ons Nederlandse handelssysteem. Wat wij voor elkaar gekregen door samenwerking, dat is ongekend. Daar moeten we trots en zuinig op zijn. En daarom vind ik het echt zorgelijk dat we ons nu uit elkaar laten drijven. Dat mogen we niet laten gebeuren.

    U begrijpt: ik heb het over de recente discussie rondom Floriday. Die discussie wordt aangezwengeld door een aantal ontevreden telers en onder meer een softwareleverancier. Sommige telers dreigen met overstappen op deze nieuwe aanbieder. Dat is best raar. Want met die overstap betalen ze twee keer provisie: één keer aan de coöperatie, en één keer aan Ai2. Je snijdt jezelf er dus mee in de vingers. Zij draaien namelijk op voor hogere kosten als omzet niet via FloraHolland loopt. En dat wordt allemaal niet verteld in de discussie rondom Floriday. We horen dus telkens maar het halve verhaal.

    Maar erger vind ik nog dat de coöperatie wordt ondermijnd. Samen sterk, ook in deze tijd. Het coöperatieve zit bij mij echt in de genen. Dat gaat van vader op zoon. En ook mijn zoon en dochter – die de managers zijn van onze plantenkwekerij Hofland Flowering Plants in Naaldwijk – hechten grote waarde aan de coöperatie. Niet omdat ik ze dwing, maar omdat ze zelf zien dat de kracht van samenwerken groot is.

    Tegelijk zie ik veel andere (jonge) ondernemers die minder hebben met de coöperatieve gedachte. Die bijvoorbeeld ook de tolheffing over BVO niet betalen, en daarmee collega-telers benadelen. Dat vind ik jammer. Begrijp me goed: de jeugd krijgt van mij alle ruimte. Niet voor niets staat onder mijn naam op de website van ons bedrijf ‘pensionado’. Als daar ‘directeur’ staat, dan loop ik mijn zoon en dochter voor de voeten, en dat wil ik niet.

    Maar ik hoop dat onze collega’s zien dat we uit elkaar worden gedreven. Tegenstellingen worden uitvergroot. En dat is dood- en doodzonde. Juist nu moeten we samen een vuist maken, en ons sterk maken voor de coöperatie. We moeten niet de coöperatie ondermijnen, we moeten elkaar juist bijstaan.

    Daarom roep ik al mijn collega-telers op: zet je in voor de coöperatie. We blijven samen sterk. En als je het niet eens bent met zaken die spelen binnen de coöperatie, laat dat dan weten door met elkaar te praten. Ik begrijp: door corona zien we elkaar minder, en is het moelijker met elkaar in contact te treden. Maar toch, laat het weten, bijvoorbeeld via de Ledenraad. Want de telers in de Ledenraad zitten er niet alleen voor zichzelf: ze zetten zich in voor álle telers, dus ook voor jou.

    Wat ik al eerder schreef: samen sterk. We mogen ons niet uiteen laten drijven. Samen zijn we eigenaar van Floriday. Natuurlijk gaat de invoering van een nieuw platform niet in één dag; dat kost tijd en inspanning. En daarmee staan we een stuk sterker dan wanneer we onze afzet overlaten aan een externe partij. Ter vergelijking: hoeveel zeggenschap hebben bedrijven die hun spullen verkopen via Amazon.com? Precies, nul komma nul.

    Dat de Nederlandse sierteelt verenigd is, is een groot goed. Versnippering – zoals ooit gebeurde in de afzet van groente – helpt geen enkele teler. De enigen die van deze onrust profiteren zijn particuliere aanbieders van software (zoals Ai2) en misschien een enkele exporteur met Greenery-ideeën. De sierteelt en haar kwekers in ieder geval niet, vrees ik. Daarom: kwekers, let op uw zaak en houd hem heel!

    Goos Hofland (62),

    Hofland Flowering Plants, Naaldwijk

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties