Sauna

0

’Zullen we anders zondag een dagje naar de sauna gaan?’ Ik val even stil. De sauna. Alsof het al niet warm genoeg was de afgelopen maand. ’Ik heb mijn eigen privé-sauna hierachter hè, zweet al weken peentjes.’ Ze kijkt me lachend aan. ’Dat weet ik, maar ze hebben er ook ijsbaden.’

Dat staat me wel aan. Het einde van het voorjaar nadert. Qua kalender dan, want het klimaatvoorjaar is ergens begin mei al overgegaan in zomer. Mijn spieren piepen en kraken. Mijn knieën zijn gesloopt en mijn onderrug komt dezer dagen wat later op gang dan de rest van mijn lijf. Ik zie een lekker groot bad voor me gevuld met ijsblokjes. En daarin zitten topsporters. Die met een grote glimlach na hun topprestatie in zo’n bad gaan zitten. Dat bevordert het herstel. Ze lachen alleen voor de foto hè! Inwendig schreeuwen ze moord en brand.

En wat lijkt het me heerlijk. Met deze warmte met een cocktail in de hand in zo’n ijsbad. De brand uit je lijf trekken. Ik heb de afgelopen weken al vaak gedroomd dat ik er uren in kon liggen. Afkoelen. Vroeger ging ik met zulke warme dagen gewoon wel eens in de keuken op de tegelvloer liggen. Zalig. Een raar gezicht dat wel. Maar het werkte.

Volgens de bangmakers bij het KNMI krijgen we meer van dit soort periodes. Veel te vroeg veel te warm. Of veel te laat veel te koud. Het kan, ik weet het niet. Ik lees dat het in Afrika dan weer kouder is dan normaal. Da’s dan gemiddeld weer hetzelfde. Ach, een beetje veranderen hoeft niet slecht te zijn. Dan moeten we nadenken over hoe we daar mee omgaan. Geen probleem. Dan moet ik bijvoorbeeld meer tegelvloer in mijn huis gaan leggen.

Het was een topidee, naar de sauna. Ik probeerde echt te glimlachen in dat ijsbad, maar in tegenstelling tot die topsporters kon ik dat scheldwoord net niet onderdrukken. Toen ik na de laatste keer afdrogen mijn telefoon uit de locker pakte zag ik 47 gemiste oproepen. De klimaatcomputer vond het verschil tussen de gewenste temperatuur en de ingestelde temperatuur te groot en trok dus 47 keer aan de bel. Die heeft het dus ook liever wat koeler.

Foto: Shutterstock

Coen Dekkers
Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel

avatar