Schade storm blijft beperkt

Afgelopen weekend trok de eerste officiële storm van 2019 over ons land. De schade in de boomkwekerij lijkt beperkt, wel zijn er verspreid over de zuidelijke provinciën enkele kwekers met kapot gewaaide tunnels.

Tijdens de storm op zondag zijn op kruidenkwekerij Puur-aroma in Margraten vier tunnels totaal kapot zijn gewaaid. Ook aan de overige tunnels is schade. „Her en der zitten scheuren in het doek en zijn er deuren kapot gewaaid”, vertelt kweker Frank Radder. Alsof dat niet genoeg is, trok er na de storm maandagochtend een sneeuwbui door Limburg die de kwekerij onder een witte deken legt.

De timing is slecht. Door het mooie weer in februari zijn de planten volop actief en in de groei. „Afgelopen week zag het er al prachtig groen uit. We zijn inmiddels ook al volop aan het leveren”, aldus Radder. „Komende dagen zullen we naast het leveren alle energie moeten stoppen in het herstellen van de weggewaaide tunnels en repareren van kapotte deuren en scheuren. De tunnels moeten eigenlijk nog wel een week of zes blijven staan tot de kans op vorst definitief is geweken.” Radder verwacht overigens dat de planten zelf weinig schade ondervinden. „Mogelijk remt de groei iets, maar ondanks de sneeuw vriest het niet. Dus echte schade zullen de gewassen niet hebben. Het is gewoon even een dipje in een positief gestart voorjaar.”

Zuid-Nederland

Puur-aroma is niet de enige kweker met schade. Her en der zijn meer meldingen van kapotgewaaide tunnels in Limburg, Brabant en Zeeland. Verzekeringsbedrijven meldden dat er naar schatting ongeveer 200 agrarische bedrijven schade hebben opgelopen door de storm. Onder deze 200 zijn 50 glastuinbouw en sierteeltbedrijven. De meeste schade ontstond echter door omgewaaide bomen en schuttingen en rondvliegende dakpannen. In totaal is er volgens de verzekeringsbedrijven voor enkele miljoenen schade aangericht zondag.

Zaterdag kampte Nederland met zware tot stormachtige wind, zondag 10 maart was de eerst officiële storm van 2019. Zaterdag zorgde de wind vooral in Noord-Holland voor schade, zondag kregen met name Zeeland, Brabant, Limburg en Zuid-Holland het zwaar te verduren. De zwaarste windstoten werden in Ell (Limburg) en rondom Bergen op Zoom gemeten, waarde windsnelheden van 120 km/h haalde.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties