De Boomkwekerij Teelt Schouten loopt niet vooruit op EU-besluit neonicotinoïden

Schouten loopt niet vooruit op EU-besluit neonicotinoïden

0

Landbouwminister Schouten wacht het oordeel van Europese Commissie af betreffende de toelating van de neonicotinoïden imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam, alvorens daarover zelf een standpunt in te nemen. Dat zei de bewindsvrouw 7 maart tijdens een Kamerdebat over gewasbeschermingsmiddelen.

In een eerdere Kamerbrief schrijft ze dat ze ervan uitgaat dat de Europese Commissie het gebruik deze neonicotinoïden gaat beperken tot alleen de toepassingen onder glas.

Zodra de voorstellen beschikbaar zijn, laat Schouten zich hierover voorlichten door het Ctgb. De minister stelt dat zij waarschijnlijk bij de lijn blijft dat ingrijpen in de toelatingen noodzakelijk is als EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, risico’s ziet voor bijen.

De verwachting is dat de Europese Commissie komende week met een definitief voorstel komt om het gebruik van neonicotinoïden verder aan banden te leggen. Eind maart brengen de EU-lidstaten mogelijk het voorstel van de EC in stemming.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar