Sector scoort slecht op verzuim, belasting en gezondheid

  Stigas heeft de factsheets over veilig, gezond en vitaal werken in de agrarische en groene sectoren geactualiseerd, waaronder die voor de hoveniers en groenvoorzieners. De cijfers geven geen rooskleurig beeld van de sector: verzuim, lichamelijke en emotionele belasting, en gezondheidsklachten liggen hoger dan gemiddeld in de sectoren.

  Wat opvalt bij de leeftijdsverdeling onder hoveniers en groenvoorzieners is dat het aandeel van bijna alle leeftijdsgroepen terugloopt, behalve van de groep 56 jaar en ouder (+3%). Er is dus sprake van vergrijzing in de sector.

  Verzuimcijfers

  Dit is ook terug te zien in de verzuimcijfers. Deze stijgen sinds 2015, van 4,1% naar 5,2%. Hiermee ligt de sector boven het gemiddelde van alle sectoren (4,3%) en boven het gemiddelde van Nederland (4,4%).

  Kijken we naar leeftijdsgroep, dan zien we dat het verzuim in de groep 56-plus op 8,8% ligt, in de groep 46-55 op 6%. Oorzaak voor het hogere verzuim onder oudere leeftijdsgroepen is dat ouderen langer verzuimen dan jongeren.

  Meer verzuim bij grote bedrijven

  Opvallend is verder dat het verzuimpercentage bij grote bedrijven hoger is dan bij kleinere bedrijven. Zo ligt het voor bedrijven met meer dan 100 werknemers op 8%, tegen gemiddeld 5,2%.

  Voornaamste reden voor verzuim zijn klachten aan het bewegingsapparaat (53%). Dit ligt opnieuw hoger dan het gemiddelde voor alle sectoren. Op de tweede plaats staan psychische klachten (21%).

  Lees het hele artikel in Tuin en Landschap 23 of in het digitale magazine (met inlog).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties