Sector werkt aan convenant voor zaadvoorziening

LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen, Treeport Zundert, Staatsbosbeheer en BoHeZa bereiden een gezamenlijk convenant voor een betere afstemming van beschikbaar zaad. In het convenant moeten alle afspraken komen en de coördinatie worden vastgelegd van autochtone zaden en de zaadgaarden.

Het doel van de het convenant is het beter reguleren en afstemmen van vraag en aanbod van de het zaad. Want terwijl kwekers al jaren aangeven dat er een tekort aan zaden zijn, zei Lammert Kragt van Staatsbosbeheer onlangs dat er geen tekort is, of in ieder geval niet zou hoeven zijn. Kragt deed deze uitspraak tijdens het forum ’Boomkwekers broodnodig bij Bossenstrategie’ die werd georganiseerd door de LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen in samenwerking met Treeport Zundert.

Van een tekort hoeft geen sprake te zijn, mits er tijdig wordt aangegeven wat de behoefte is, meent Kragt. Door het convenant moet er dus een betere coördinatie komen, waardoor deze tekorten dus in de toekomst worden opgelost. Essentieel, menen de partijen, willen boomkwekerij en handel kunnen voldoen aan de vraag die voort gaat komen uit de Bossenstrategie.

Als het convenant eenmaal staat, willen de partijen gaan kijken naar de mogelijkheden om een platform op te zetten waar ook partijen als Naktuinbouw, CGN, LNV, Erbo, VBNE en andere terreinbeherende instanties bij betrokken kunnen worden om binnen de hele keten vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en dit traceerbaarheid te maken. „Maar eerst het convenant”, aldus André Wijnstra, voorzitter van de LTO Cultuurgroep. „Het is uniek dat we met deze vier partijen nu gezamenlijk hieraan werken.”

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 13. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties