De Boomkwekerij Sierkers al in bloei

  Sierkers al in bloei

  0

  Bij Greenlink leek het al voorjaar, want het handelsbedrijf leverde deze week de eerste bloeiende sierkers af.

  De afgeleverde sierkers, Prunus serrulata ’Kiku-shidare-zakura’, bloeit normaal pas over ruim twee maanden, eind april. In de kas van Greenlink is de boom in bloei getrokken, zodat hij donderdag naast de catwalk kon staan van een mode-evenement in België.

  Zo vroeg eerder in bloei, dat is bijzonder volgens Fred de Koning van Greenlink. „Het forceren van bomen luistert heel nauw, het is niet eventjes de kachel aanzetten. We zijn 10 januari met de sierkers gestart. Daarna was het twee, drie keer per dag checken op hoge luchtvochtigheid en zonodig vernevelen. We hebben ’em goed laten zweten.”

  Omdat de boom precies tijdens het evenement volop moest bloeien, moest het proces soms ook worden afgeremd. En de sierkers kon ook niet volop bloeiend op transport gaan, want dan zou de bloei te ver gevorderd zijn op het moment suprême. Forceerkosten zijn daarom niet mals. „Die zijn doorberekend aan de klant.”

  Bij Greenlink is meer ervaring met forceren. „We hebben veel geleerd van John van de Laar, die vanuit PPH vroeger de inzendingen voor het Vaticaan tijdens Pasen verzorgde”, aldus De Koning. Het handelsbedrijf hielp de laatste jaren mee aan de inzendingen.

  Foto’s: Greenlink

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.