Hortipoint Sierteeltsector zint op maatregelen voor zinderende zomer

  Sierteeltsector zint op maatregelen voor zinderende zomer

  0

  Een lange droge zomer. Met buitenbloemen die zuchten onder de oostenwind en een felle instraling. Met bassins die leeg zijn en medewerkers die peentjes zweten in de kas. En dat allemaal voor prijzen die een absoluut dieptepunt bereiken. Hoewel er al weer een paar stevige onweersbuien over ons land zijn getrokken, is dit een zomer die niet snel zal worden vergeten. Een impressie bij zes telers.

  De droogte duurde lang. Planten en mensen raakten aan het eind van hun Latijn. „En de gevolgen zullen nog wel even doorsudderen”, zegt adviseur Henk van den Berg. Over het algemeen was er genoeg water te vinden om de gewassen te beregenen. Op de hoge zandgronden was er echter geen aanvoer van water mogelijk. Daar werden de laatste weken beregeningsverboden van kracht.

  Maar problemen ontstonden niet alleen door een tekort aan water. Het ging ook om EC, om voldoende beregeningsapparatuur, om planten die niet goed reageerden op beregening. „De kosten vlogen de pan uit”, aldus Van den Berg. „Al die aandacht voor beregening ging ten koste van de rest van de bedrijfsvoering, zoals de teelt en de oogst. En als je helemaal geen water hebt, zoals in gebieden waar een beregeningsverbod geldt, dan is het echt rampzalig. Want een beregeningsverbod is niet zomaar voorbij.”

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
  Joef Sleegers
  Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

  Reageer op dit artikel

  avatar