Tuin en Landschap nieuws Situatie BPL Pensioen blijft zorgelijk

Situatie BPL Pensioen blijft zorgelijk

0

De situatie bij de pensioenfondsen blijft zorgelijk. Ook BPL Pensioen, dat veel deelnemers uit de land- en tuinbouw en groensector telt, blijft in de gevarenzone zitten.

De kwartaalcijfers van veel pensioenfondsen vallen opnieuw tegen, waarmee de kans op korting van pensioenen weer een stap dichterbij is.

Zowel de actuele dekkingsgraad als de beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde over de afgelopen 12 maanden) laten een daling zien.

BPL Pensioen zat eind maart op een beleidsdekkingsgraad van 100,8%. Dit betekent dat er een kans is dat pensioen moeten worden verlaagd. De actuele dekkingsgraad was eind maart 97,3% terwijl het minimaal vereiste vermogen 104,1% bedraagt.

Herstelplan

BPL Pensioen heeft in 2018 een herstelplan gemaakt waarin wordt aangegeven hoe het pensioenfonds gaat zorgen voor een hogere dekkingsgraad. Dit herstelplan staat of valt echter met de hoogte van de rente. Zo lang de rente laag blijft, is het voor de pensioenfonds zeer lastig om het vermogen toe te laten nemen.

Als de dekkingsgraad niet stijgt maar verder daalt, kan het pensioenfonds verplicht worden maatregelen te nemen. Mogelijke maatregelen zijn het verlagen van het opbouwpercentage, het verhogen van de premies of het verlagen van de opgebouwde en ingegane pensioenen.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar