De Boomkwekerij Nieuws Sjoemelde Royal FloraHolland met baten Floratino-fust?

Sjoemelde Royal FloraHolland met baten Floratino-fust?

0

Royal FloraHolland CEO Steven van Schilfgaarde werd vorige week in de rechtszaal geconfronteerd met financiële rapportages die een opmerkelijk verschil van €3,5 miljoen lieten zien in de baten van Floratino-fust. Schilfgaarde werd als getuige door Frans Timmermans opgeroepen. De Brabantse plantenhandelaar vindt dat de veiling zich te weinig heeft ingespannen om Certi en het Palettino-fust tot een succes te maken.

De financiële rapportages waren bijgevoegd bij brieven die Steven van Schilfgaarde in 2018 aan Frans Timmermans had geschreven. De CEO kon zich niet herinneren de stukken te hebben gezien of te hebben bijgevoegd bij de brieven. Het ging om een financiële rapportages met betrekking tot Floratino-fust van 2014 tot en met 2017. Een deel van de cijfers in de tweede bijlage – over de kosten en baten van het Palettino-fust – week af van de eerste bijlage. De baten waren met €3,5 miljoen naar beneden bijgesteld. Dat was heel opmerkelijk.

‘Ik kan dit niet verklaren’

Volgens van Schilfgaarde waren de stukken vermoedelijk vervaardigd door de afdeling Commercie. Of hij enig idee had hoe de grote afwijkingen mogelijk waren? „Ik kan dit niet verklaren”, luidde de reactie van Van Schilfgaarde. „Ik weet ook niet of er iemand in onze organisatie is die de verschillen kan verklaren. Ik weet niet wie het overzicht heeft gemaakt. Inmiddels zijn er ook zoveel personeelswisselingen geweest.” Volgens woordvoerder Michel van Schie heeft de advocaat van Timmermans via andere bronnen bij de veiling al uitleg gehad over de verschillen in de bijlages. Van kwade trouw is geen sprake, aldus Van Schie.

Waar gaat het geschil tussen Timmermans en de veiling ook alweer over? Timmermans ontwikkelde het meermalige plantenfust Palettino en consumentenmerk Certi. In zijn ijver om Frans Timmermans bij de veiling binnen te halen nam de veiling een aandeel in het merk en nam het fust over. Beide partijen beloofden inspanningen te verrichten om het fust en het merk tot een succes te maken. RFH zou het fust gaan uitgeven en opnemen op locaties in Nederland en Duitsland. Een derde onderdeel van de afspraak was dat Timmermans voortaan de omzet van zijn plantenhandel via de veiling zou laten verlopen. Dit laatste was al jaren een grote wens van de leden, verklaarde een ander getuige, oud-financieel directeur Erik Leeuwaarden in de rechtszaal.

’Certi, een unieke propositie’

Marc Eijsackers getuigde vorige week ook. Volgens hem had er meer uit het consumentenmerk Certi gehaald kunnen worden. De voormalig marketingmanager van Royal FloraHolland verklaarde dat in de Amsterdamse rechtbank voor de rechter-commissaris. „Vanaf dag een heb ik geloofd dat Certi een unieke propositie was. Ik vond het spannend dat FloraHolland en ik erbij betrokken waren. Ik kan me heel inspirerende gesprekken met Frans Timmermans herinneren. Dat is goed, dat deugt, dacht ik toen.”

Abonnees op Vakblad voor de Bloemisterij kunnen hier het volledige artikel lezen over het getuigenverhoor. 

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar